Obrácený jablečný koláč s brusinkami, skořicí a čokoládou

Recepty, Moučníky

Suroviny

¼ hrnku třtinového cukru
2 hrnky plátků jablek
mletá skořice
4-5 PL rozpuštěného másla
šťáva a kůra z jednoho ošetřeného citronu
3 vejce
sušené brusinky
1 KL prášku do pečiva
muškátový květ (na špičku nože)
250 ml vlažného mléka
špetka soli
1,5 hrnku hladké rýžové mouky
tuk na vymazání formy
+ čokoláda na vaření na polevu

Postup přípravy receptu

  1. Kulatou pečící formu o průměru cca 20 cm vymažeme tukem. Jablka očistíme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Jablka posypeme polovinou cukru, pokapeme šťávou z citronu, posypeme citronovou kůrou, mletou skořicí, špetičkou muškátového květu a sušenými brusinkami.

  2. Než jablka zalijeme těstem, poprášíme je hladkou moukou a přelijeme částí rozehřátého másla. Vejce ušleháme s druhou polovinou cukru, pomalu vmícháme pramínkem vlažné máslo a mléko. Zbylou mouku se špetkou soli smícháme s práškem do pečiva. Lehce obě směsi (sypkou i tekutou), spojíme. Vzniklým těstem pak zalijeme plátky jablek v pečící formě.

  3. Obrácený koláč pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů cca 35-40 minut dozlatova. Zkoušíme špejlí. Necháme chladnout na mřížce. Přiklopíme talířem a obrátíme. Když formu vyklopíme, budou plátky jablek nahoře. Zdobíme čokoládovou polevou, brusinkami a kousky kokosu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!