Obrácený jablečný koláč s brusinkami, skořicí a čokoládou
Recepty, MoučníkySuroviny
- ¼ hrnku třtinového cukru
- 2 hrnky plátků jablek
- mletá skořice
- 4-5 PL rozpuštěného másla
- šťáva a kůra z jednoho ošetřeného citronu
- 3 vejce
- sušené brusinky
- 1 KL prášku do pečiva
- muškátový květ (na špičku nože)
- 250 ml vlažného mléka
- špetka soli
- 1,5 hrnku hladké rýžové mouky
- tuk na vymazání formy
- + čokoláda na vaření na polevu
Postup Obrácený jablečný koláč s brusinkami, skořicí a čokoládou
Postup přípravy receptu
-
Kulatou pečící formu o průměru cca 20 cm vymažeme tukem. Jablka očistíme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Jablka posypeme polovinou cukru, pokapeme šťávou z citronu, posypeme citronovou kůrou, mletou skořicí, špetičkou muškátového květu a sušenými brusinkami.
Než jablka zalijeme těstem, poprášíme je hladkou moukou a přelijeme částí rozehřátého másla. Vejce ušleháme s druhou polovinou cukru, pomalu vmícháme pramínkem vlažné máslo a mléko. Zbylou mouku se špetkou soli smícháme s práškem do pečiva. Lehce obě směsi (sypkou i tekutou), spojíme. Vzniklým těstem pak zalijeme plátky jablek v pečící formě.
Obrácený koláč pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů cca 35-40 minut dozlatova. Zkoušíme špejlí. Necháme chladnout na mřížce. Přiklopíme talířem a obrátíme. Když formu vyklopíme, budou plátky jablek nahoře. Zdobíme čokoládovou polevou, brusinkami a kousky kokosu.