Obrácený jablečný koláč - Tarte Tatin
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 180 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- špetka soli
- 120 g másla
- 1 vejce
- Na karamel:
- 100 g krupicového cukru
- 70 g másla
- 5-6 ks spíše kyselejších jablek - dle velikosti
Postup Obrácený jablečný koláč - Tarte Tatin
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli cukr a kousky nakrájeného másla. Uděláme tzv. drobenku, pak přidáme vejce a vytvoříme těsto, které dáme do chladu na cca 20 minut odležet. Tento typ těsta se dá připravit i robotem, který má ve výbavě sekací nůž. Dáváme vše najednou a až vznikne jemnější drobenka, přendáme do mísy, kde už lehce spojíme dohromady v těsto.
Z pečícího papíru vystřihneme kolo s trochu větším průměru, než máme připravenou koláčovou formu. Formu, dno i boky tímto papírem vyložíme. Lépe to půjde, když ho nejprve zmuchláme do koule a pak rozložíme.
Do rendlíku se silným dnem vsypeme cukr a na středním příkonu tepla připravíme světle hnědý karamel. Odstavíme, vmícháme máslo a po spojení vylijeme na celé dno koláčové formy.
Jablka oloupeme, vypichovačem odstraníme střed a nakrájíme na 1,5 cm plátky. Plátky vyskládáme ve dvou vrstvách na karamel.
Těsto vyválíme na kulatý plát o stejném průměru jako je forma a položíme na jablka. Povrch propícháme špejlí.
Připravený koláč vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme zhruba 40 minut. Tento čas je pouze orientační.
Koláč po upečení necháme důkladně zchladnout, obrátíme ho na větší talíř a shora opatrně odstraníme papír na pečení.