Obrácený jablečný koláč - Tarte Tatin

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
180 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
špetka soli
120 g másla
1 vejce
Na karamel:
100 g krupicového cukru
70 g másla
5-6 ks spíše kyselejších jablek - dle velikosti

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli cukr a kousky nakrájeného másla. Uděláme tzv. drobenku, pak přidáme vejce a vytvoříme těsto, které dáme do chladu na cca 20 minut odležet. Tento typ těsta se dá připravit i robotem, který má ve výbavě sekací nůž. Dáváme vše najednou a až vznikne jemnější drobenka, přendáme do mísy, kde už lehce spojíme dohromady v těsto.

  2. Z pečícího papíru vystřihneme kolo s trochu větším průměru, než máme připravenou koláčovou formu. Formu, dno i boky tímto papírem vyložíme. Lépe to půjde, když ho nejprve zmuchláme do koule a pak rozložíme.

  3. Do rendlíku se silným dnem vsypeme cukr a na středním příkonu tepla připravíme světle hnědý karamel. Odstavíme, vmícháme máslo a po spojení vylijeme na celé dno koláčové formy.

  4. Jablka oloupeme, vypichovačem odstraníme střed a nakrájíme na 1,5 cm plátky. Plátky vyskládáme ve dvou vrstvách na karamel.

  5. Těsto vyválíme na kulatý plát o stejném průměru jako je forma a položíme na jablka. Povrch propícháme špejlí.

  6. Připravený koláč vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme zhruba 40 minut. Tento čas je pouze orientační.

  7. Koláč po upečení necháme důkladně zchladnout, obrátíme ho na větší talíř a shora opatrně odstraníme papír na pečení.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!