Paella Valenciana a Paella de Marisco
Recepty, OstatníSuroviny
- Paella Valenciana:
- 4 kuřecí stehenní řízky nebo 6-8 paliček
- 2 králičí stehna nejlépe vykostěná (nemusí být, ale mělo by)
- 3 dlouhé červené kapie
- 2 hrsti zelených fazolových lusků
- 4 PL drcených rajčat
- 3 stroužky česneku
- 2 hrnky kulatozrnné rýže
- 1 hrnek drůbežího nebo zeleninového vývaru
- 2-3 hrnky vody
- kořenící směs nebo 1 PL sladké červené papriky, špetka šafránu namočená v trošce teplé vody (viděla jsem i několik španělských videí, kde místo šafránu používali kurkumu)
- sůl
- olivový olej
- Paella de Marisco:
- 2 sépie
- 2 hrsti uzavřených čerstvých slávek (cca 16 ks)
- 2 hrsti větších neloupaných krevet
- 1 červená paprika
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 PL drcených rajčat
- kořenící směs nebo 1/2 PL sladké papriky + špetka šafránu v teplé vodě
- 2 hrnky kulatozrnné rýže
- 3-4 hrnky vody
- sůl
- olivový olej
- citron
Postup Paella Valenciana a Paella de Marisco
Postup přípravy receptu
-
Paella Valenciana: Maso nakrájejte na kusy cca 5x5 cm, paličky nechte vcelku, osolte. Na široké pánvi rozpalte olivový olej, a maso na něm pozvolna opékejte ze všech stran, aby zezlátlo, asi 10 minut (paličky 15 minut). Na posledních pár minut přidejte podélně nakrájené osminky paprik a opečte z obou stran. Ty vyjměte a nechte zatím stranou.
K masu přidejte nakrájené fazolky, drcená rajčata, posekaný česnek, sypkou papriku, promíchejte, přilijte šafránovou vodu i s bliznami a vývar. Nechte cca 10 minut probublávat. Případně dosolte, protože přijde na řadu ještě rýže.
Asi polovinu opečených proužků paprik nakrájejte na menší kousky, zbytek nechte vcelku na ozdobu. Vlijte do pánve 2 hrnky teplé vody a přisypte rovnoměrně rýži. Jednou dobře promíchejte, kousky masa a nakrájenou papriku rozložte po pánvi tak, aby byly po celé ploše. Vše nechte při střední teplotě probublávat. Kdyby se vám zdálo, že je rýže ještě tvrdá a už je v ní málo tekutiny, přilijte ještě teplou vodu a nechte rýži uvařit doměkka. Všechna tekutina by měla být odpařená, rýže měkká a měla by vytvořit vespod trošku připečenou krustičku. Posledních pár minut zakryjte paellu alobalem nebo utěrkou, všechny chutě se krásně propojí. Nakonec dozdobte pečenou paprikou a je hotovo, můžete podávat.
Paella de Marisco: Cibuli a česnek nakrájejte najemno, papriku a sépie na kostičky cca 1x1 cm. Krevety zbavte krunýřů a ty vložte do 2 hrnků vody. Přiveďte k varu a vařte cca 10-15 minut. Z kunýřů tak připravíte skvělý vývar.
V široké pánvi rozehřejte olivový olej, na něm asi 2 minuty restujte sépiové kousky a vyjměte je. Vložte na olej cibuli, restujte, po chvíli přidejte nakrájenou papriku, česnek, drcená rajčata, mletou papriku, zalijte vodou se šafránem a osolte. Restujte cca 3 minuty a přihoďte zpět sépie, zalijte vývarem z krevet a přidejte ještě hrnek teplé vody. Dosolte. Když vše přijde k varu, vsypte rýži, zlehka promíchejte a vařte. Po zhruba 10 minutách rozložte po povrchu slávky a po dalších 5ti krevety. Slávky se rozevřou (pokud ne, vyhoďte je) a krevety zrůžoví. Když je rýže měkká a bez tekutiny, přikryjte na posledních pár minut paellu alobalem nebo utěrkou, chutě se krásně prolnou. Jak jsem psala u předchozího receptu, rýže by měla vespod vytvořit trochu připečenou krustičku. Podávejte s měsíčky citronu.