Paella Valenciana a Paella de Marisco

Recepty, Ostatní

Suroviny

Paella Valenciana:
4 kuřecí stehenní řízky nebo 6-8 paliček
2 králičí stehna nejlépe vykostěná (nemusí být, ale mělo by)
3 dlouhé červené kapie
2 hrsti zelených fazolových lusků
4 PL drcených rajčat
3 stroužky česneku
2 hrnky kulatozrnné rýže
1 hrnek drůbežího nebo zeleninového vývaru
2-3 hrnky vody
kořenící směs nebo 1 PL sladké červené papriky, špetka šafránu namočená v trošce teplé vody (viděla jsem i několik španělských videí, kde místo šafránu používali kurkumu)
sůl
olivový olej
Paella de Marisco:
2 sépie
2 hrsti uzavřených čerstvých slávek (cca 16 ks)
2 hrsti větších neloupaných krevet
1 červená paprika
1 menší cibule
3 stroužky česneku
4 PL drcených rajčat
kořenící směs nebo 1/2 PL sladké papriky + špetka šafránu v teplé vodě
2 hrnky kulatozrnné rýže
3-4 hrnky vody
sůl
olivový olej
citron

Postup přípravy receptu

  1. Paella Valenciana: Maso nakrájejte na kusy cca 5x5 cm, paličky nechte vcelku, osolte. Na široké pánvi rozpalte olivový olej, a maso na něm pozvolna opékejte ze všech stran, aby zezlátlo, asi 10 minut (paličky 15 minut). Na posledních pár minut přidejte podélně nakrájené osminky paprik a opečte z obou stran. Ty vyjměte a nechte zatím stranou.

  2. K masu přidejte nakrájené fazolky, drcená rajčata, posekaný česnek, sypkou papriku, promíchejte, přilijte šafránovou vodu i s bliznami a vývar. Nechte cca 10 minut probublávat. Případně dosolte, protože přijde na řadu ještě rýže.

  3. Asi polovinu opečených proužků paprik nakrájejte na menší kousky, zbytek nechte vcelku na ozdobu. Vlijte do pánve 2 hrnky teplé vody a přisypte rovnoměrně rýži. Jednou dobře promíchejte, kousky masa a nakrájenou papriku rozložte po pánvi tak, aby byly po celé ploše. Vše nechte při střední teplotě probublávat. Kdyby se vám zdálo, že je rýže ještě tvrdá a už je v ní málo tekutiny, přilijte ještě teplou vodu a nechte rýži uvařit doměkka. Všechna tekutina by měla být odpařená, rýže měkká a měla by vytvořit vespod trošku připečenou krustičku. Posledních pár minut zakryjte paellu alobalem nebo utěrkou, všechny chutě se krásně propojí. Nakonec dozdobte pečenou paprikou a je hotovo, můžete podávat.

  4. Paella de Marisco: Cibuli a česnek nakrájejte najemno, papriku a sépie na kostičky cca 1x1 cm. Krevety zbavte krunýřů a ty vložte do 2 hrnků vody. Přiveďte k varu a vařte cca 10-15 minut. Z kunýřů tak připravíte skvělý vývar.

  5. V široké pánvi rozehřejte olivový olej, na něm asi 2 minuty restujte sépiové kousky a vyjměte je. Vložte na olej cibuli, restujte, po chvíli přidejte nakrájenou papriku, česnek, drcená rajčata, mletou papriku, zalijte vodou se šafránem a osolte. Restujte cca 3 minuty a přihoďte zpět sépie, zalijte vývarem z krevet a přidejte ještě hrnek teplé vody. Dosolte. Když vše přijde k varu, vsypte rýži, zlehka promíchejte a vařte. Po zhruba 10 minutách rozložte po povrchu slávky a po dalších 5ti krevety. Slávky se rozevřou (pokud ne, vyhoďte je) a krevety zrůžoví. Když je rýže měkká a bez tekutiny, přikryjte na posledních pár minut paellu alobalem nebo utěrkou, chutě se krásně prolnou. Jak jsem psala u předchozího receptu, rýže by měla vespod vytvořit trochu připečenou krustičku. Podávejte s měsíčky citronu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!