Masové koule nebo sekaná

Recepty, Mleté maso

Suroviny

1 kg mletého masa (melu si své - hovězí a vepřové - abych věděl, co je tam pomleté)
1 větší nebo dvě menší cibule na velmi jemno nakrájené (stejně jako na tatarák používám hnětač těsta)
2-3 celá vejce (záleží na konzistenci hmoty)
100 ml mléka
sladká mletá paprika
sůl
mletý černý pepř
plnotučná hořčice (opět záleží na konzistenci a chuti hmoty)
strouhanka nebo pokrájený rohlík (2-3 ks rohlíků - v tom případě rohlíky namočím do mléka a míchám až nakonec do hmoty - neliji mléko do hmoty)
česnek dle chuti
majoránka
1 bílek na potírání

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí a vepřové maso pomeleme společně s česnekem (nebudeme tak špinit zbytečně lis na česnek). Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno (pokud nechceme, aby nám silice z cibule dráždily slzné kanálky, tak dáme na cca 30 minut do mrazáku).

  2. Do pomletého masa přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku, nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, mletou sladkou papriku, hořčici a vše promícháme. Masovou směs potom zahustíme strouhankou a podle potřeby dochutíme.

  3. Vedle mísy s masovou směsí dáme misku s vlažnou vodou (v této máčíme ruce - lépe se tak tvaruje mleté maso) a tvarujeme masové koule, které rovnou skládáme do pekáče. Z množství směsi to vychází zhruba kolem 20 - 24 masových koulí, ale záleží na jejich velikosti. Stejný základ použijeme na přípravu sekané.

  4. Masové koule nebo sekanou podlijeme vodou a dáme péct do předem předehřáté trouby na 180 - 200 °C. Pokud připravujeme sekanou, tak ji během pečení potíráme bílkem a výpekem.

  5. Jakmile je masová směs (hmota) hotová, tak ještě za čerstva ochutnám, abych se přesvědčil, že nebudu podávat syrové maso...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!