Masové koule nebo sekaná
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 1 kg mletého masa (melu si své - hovězí a vepřové - abych věděl, co je tam pomleté)
- 1 větší nebo dvě menší cibule na velmi jemno nakrájené (stejně jako na tatarák používám hnětač těsta)
- 2-3 celá vejce (záleží na konzistenci hmoty)
- 100 ml mléka
- sladká mletá paprika
- sůl
- mletý černý pepř
- plnotučná hořčice (opět záleží na konzistenci a chuti hmoty)
- strouhanka nebo pokrájený rohlík (2-3 ks rohlíků - v tom případě rohlíky namočím do mléka a míchám až nakonec do hmoty - neliji mléko do hmoty)
- česnek dle chuti
- majoránka
- 1 bílek na potírání
Postup Masové koule nebo sekaná
Postup přípravy receptu
-
Hovězí a vepřové maso pomeleme společně s česnekem (nebudeme tak špinit zbytečně lis na česnek). Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno (pokud nechceme, aby nám silice z cibule dráždily slzné kanálky, tak dáme na cca 30 minut do mrazáku).
Do pomletého masa přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku, nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, mletou sladkou papriku, hořčici a vše promícháme. Masovou směs potom zahustíme strouhankou a podle potřeby dochutíme.
Vedle mísy s masovou směsí dáme misku s vlažnou vodou (v této máčíme ruce - lépe se tak tvaruje mleté maso) a tvarujeme masové koule, které rovnou skládáme do pekáče. Z množství směsi to vychází zhruba kolem 20 - 24 masových koulí, ale záleží na jejich velikosti. Stejný základ použijeme na přípravu sekané.
Masové koule nebo sekanou podlijeme vodou a dáme péct do předem předehřáté trouby na 180 - 200 °C. Pokud připravujeme sekanou, tak ji během pečení potíráme bílkem a výpekem.
Jakmile je masová směs (hmota) hotová, tak ještě za čerstva ochutnám, abych se přesvědčil, že nebudu podávat syrové maso...