Dort dárek

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
6 vajec
250 g krupicového cukru
14 lžíc vody
14 lžíc oleje
3/4 prášku do pečiva
300 g polohrubé mouky
kakao
Krém:
500 ml mléka
4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
100 g tuku omega nebo iva
2 vanilkové cukry
600 g másla
16 lžíc moučkového cukru
rum
meruňková marmeláda
Potahovací hmota:
500 g moučkového cukru
250 g sušeného polotučného mléka
2 lžíce tekutého medu
2 lžíce vlažné vody
1 lžíce oleje
1 lžíce mandlové tresti
potravinářské barviva

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: vejce s cukrem vyšleháme do pěny, postupně zašleháme olej. Lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem a vodu. Nalijeme a rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a potřeným olejem. Pečeme na 175 stupních 12 - 15 minut. Upekla jsem 2 světlé pláty a 1 kakaový.

  2. Krém: v mléce rozkvedláme mouku, vlijeme do kastrolku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Do horkého vmícháme tuk a vanilkový cukr. Přikryjeme fólií a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a po částech zašleháme kaši. Dochutíme rumem.

  3. Vychladlé pláty seřežeme na velikost dortu. Prvně potřeme marmeládou světlý plát, pak krémem, přiklopíme na krém tmavý plát, opět potřeme marmeládou a krémem, přiklopíme druhý světlý plát, opět potřeme marmeládou a krémem poskládáme z odkrojků čtvrté patro a přitiskneme. Po celém povrchu potřeme dort krémem a dáme do lednice ztuhnout.

  4. Mezitím připravíme potahovací hmotu: cukr 2 x prosejeme přes síto, mléko stačí 1 x. Uděláme důlek, přidáme ostatní suroviny a začneme propracovávat v hladkou hmotu. Vodu v žádném případě nepřidáváme, ale dáme si do misky vodu a tak 5 x během práce si namočíme ruce. Hmota musí být tuhá a tvárná. Obarvíme potravinářskými barvivy a dle velikosti vyválíme mezi dvěma mikroteny a dort potáhneme a dozdobíme dle fantazie každého.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!