Velmi čokoládový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
250 g hladké mouky prosáté se 2 zarovnanými PL prášku do pečiva
40 g prosátého kakaa
1 KL instantní kávy rozpuštěné ve lžíci vařící vody
4 vejce jen ledabyle rozšlehaná
100 g pískového cukru
1 vanilkový cukr
200 g kysané smetany
špetka soli
ostrouhaná kůra z jednoho pomeranče
125 g másla
200 g tmavé čokolády cca 60%
100 ml mléka
Poleva:
150 g mléčné čokolády
150 g tmavé čokolády
50 g Lindt Orange vysokoprocentní čokolády
40 g másla
100 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Dortovou formu 24 - 26 cm vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 160 st. Čokoládu, máslo a mléko rozpustíme v misce ve vodní lázni, necháme zchladnout.

  2. Mouku s práškem do pečiva, kakao, špetku soli a pomerančovou kúru promícháme v míse. Přidáme vejce, kysanou smetanu, kávu a čokoládovou směs, zlehka promícháme a vložíme do formy. Pečeme cca 60 minut - do suché špejle jako klasická zkouška. Necháme ve formě vychladnout.

  3. Suroviny na polevu rozpustíme v misce ve vodní lázni a necháme cca 30 minut zchladnout. Průběžně prošleháváme metličkou. Vychladlý korpus dáme na velký talíř a polejeme polevou, zdobíme dle chuti. Dáme do lednice aspoň na hodinku.

  4. Můžeme před politím polevou prokrojit a promazat pomerančovým džemem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!