Velmi čokoládový dort
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 250 g hladké mouky prosáté se 2 zarovnanými PL prášku do pečiva
- 40 g prosátého kakaa
- 1 KL instantní kávy rozpuštěné ve lžíci vařící vody
- 4 vejce jen ledabyle rozšlehaná
- 100 g pískového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g kysané smetany
- špetka soli
- ostrouhaná kůra z jednoho pomeranče
- 125 g másla
- 200 g tmavé čokolády cca 60%
- 100 ml mléka
- Poleva:
- 150 g mléčné čokolády
- 150 g tmavé čokolády
- 50 g Lindt Orange vysokoprocentní čokolády
- 40 g másla
- 100 ml smetany ke šlehání
Postup Velmi čokoládový dort
Postup přípravy receptu
-
Dortovou formu 24 - 26 cm vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 160 st. Čokoládu, máslo a mléko rozpustíme v misce ve vodní lázni, necháme zchladnout.
Mouku s práškem do pečiva, kakao, špetku soli a pomerančovou kúru promícháme v míse. Přidáme vejce, kysanou smetanu, kávu a čokoládovou směs, zlehka promícháme a vložíme do formy. Pečeme cca 60 minut - do suché špejle jako klasická zkouška. Necháme ve formě vychladnout.
Suroviny na polevu rozpustíme v misce ve vodní lázni a necháme cca 30 minut zchladnout. Průběžně prošleháváme metličkou. Vychladlý korpus dáme na velký talíř a polejeme polevou, zdobíme dle chuti. Dáme do lednice aspoň na hodinku.
Můžeme před politím polevou prokrojit a promazat pomerančovým džemem.