Nepečený dort s jahodami a bílou čokoládou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Spodní vrstva:
- 200 g Bebe sušenek
- 80 g másla
- Prostřední vrstva:
- 200 g bílé čokolády
- 350 ml smetany ke šlehání (min. 30% tuku)
- 1 lžička vanilkového aroma
- 1 balíček mleté želatiny (10 g)
- 100 ml vody
- Vrchní vrstva:
- 300 g jahod
- 50 g cukru
- 200 ml smetany na šlehání (min. 30% tuku)
- 10 g mleté želatiny
- 100 ml vody
- několik jahod na ozdobu
Postup Nepečený dort s jahodami a bílou čokoládou
Postup přípravy receptu
-
Rozemleté sušenky smícháme s rozpuštěným máslem, namačkáme do dortové formy vymazané máslem a dáme na 20 minut do lednice.
Mezitím očistíme a pokrájíme jahody a spolu s cukrem dáme do kastrůlku, kde je zahříváme za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Pak odstavíme, rozmixujeme a přidáme želatinu, připravenou podle návodu na obalu. Dobře promícháme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
Připravíme střední vrstvu. Do větší misky nalijeme 150 ml smetany na šlehání a vanilkové aroma, do toho nalámeme bílou čokoládu a dáme do mikrovlnné trouby, dokud se čokoláda nerozpustí. Potom přimícháme želatinu připravenou podle návodu na obalu a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Poté do této směsi vmícháme 200 ml smetany, kterou jsme vyšlehali, nalijeme přes vrstvu sušenek v dortové formě a dáme znovu do lednice, asi tak na 45-60 min.
Stejně tak vmícháme ušlehanou smetanu i do zchladlých jahod a nalijeme na ztuhlou bílou vrstvu. Pak dáme do lednice ztuhnout minimálně na 3 hodiny. Poté nakrájíme, zdobíme čerstvými jahodami a podáváme.