Švédské masové kuličky s omáčkou
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Masové kuličky:
- mleté maso hovězí a vepřové 1:1
- 3 lžíce solamylu
- 150 ml mléka
- 2 vejce
- 1 cibule
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- špetka mletého zázvoru
- pepř, sůl
- máslo na smažení s kapkou oleje
- Omáčka:
- 50 g másla
- 4-5 PL mouky
- 1/2 l vývaru
- 150 ml smetany
- mletý pepř
- sůl
- Příloha:
- vařené brambory
- brusinky
Postup Švédské masové kuličky s omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Z mletého masa, koření a cibule nakrájené na malé kostičky vypracujeme směs, ze které tvoříme kuličky a smažíme je na másle s kapkou oleje. Pozvolna, máslo se rádo přepaluje, proto přidávám trošku oleje.
Na přípravu omáčky v kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme moukou a za stálého míchání připravíme jíšku, kterou zalijeme vývarem a potom smetanou, asi 10 minut provaříme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Podáváme s bramborami a kdo má rád, tak si dá i lžíci brusinek.