Srdce k 30. narozeninám

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
6 vajec
260 g cukru krupice
15 lžíc vlažné vody
15 lžíc oleje
1 prášek do pečiva
150 g polohrubé mouky
150 g mletých vlašských ořechů
Krém:
250 g másla
200 g moučkového cukru
250 ml mléka
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
50 g 100% tuku
trochu rumu
rybízová marmeláda
Marcipán:
500 g moučkového cukru
250 g sušeného polotučného mléka
2 lžíce vlažné vody
2 lžíce tekutého medu
1 lžíce oleje
1 lžíce mandlové tresti
potravinářské barviva

Postup přípravy receptu

  1. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících zašleháme olej. Mouku, ořechy, prášek do pečiva smícháme dohromady a na střídačku s vodou lehce vmícháme do vaječné pěny. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a na 165°C pečeme asi 50 minut.

  2. Krém: z mléka, mouky, vanil. cukru uvaříme hustou kaši do které vmícháme tuk a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, zašleháme dohladka kaši a dochutíme rumem.

  3. Vychladlý korpus rozkrojíme na tři pláty, pokapeme rumem, potřeme marmeládou, krémem a dáme na sebe. Trochu krému si necháme, tím potřeme celý povrch a boky dortu. Dáme do chladna ztuhnout.

  4. Mezitím uděláme marcipán, cukr s mlékem si prosejeme na vál, přidáme vodu, olej, med, tresť a vypracujeme hladkou tuhou hmotu. Vodu nepřidáváme, ale ruce si máčíme ve vodě asi tak 3x až 4x.

  5. Mezi dvěma mikroteny hmotu rozválíme na sílu asi 4 mm a potáhneme celý dort, uhladíme. Se zbytku marcipánu barvíme a tvoříme ozdoby na dotvoření dortu. Na dort je přilepujeme pouze tak, že místo potřeme trochu vodou, ale ne moc.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!