Maková bábovka podle M. D. Rettigové

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
20 g droždí
2 lžíce krupicového cukru
200 ml mléka
400 g hladké mouky
špetka soli
2 žloutky
100 g másla
Náplň:
250 ml mléka
50 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
150 g mletého máku
60 g perníku na strouhání
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme rozdrobené droždí, cukr, polovinu vlažného mléka a 2 lžíce mouky. Kvásek necháme na teple nakynout. Zbylou mouku prosijeme do mísy, přidáme špetku soli a promícháme. Přidáme kvásek, žloutky, zbylé mléko a rozpuštěné máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme zakryté, aby neoschlo, na teple kynout přibližně hodinu.

  2. Mléko vlijeme do kastrůlku, přidáme oba druhy cukru a přivedeme k varu. Potom přisypeme mák a krátce povaříme. Odstavíme a vmícháme nastrouhaný perník, necháme zchladnout.

  3. Těsto zlehka propracujeme a vyválíme obdélník o síle asi 1 cm. Potřeme náplní a z delší strany svineme do rolády. Spojíme ji do kruhu a dáme do vymazané formy.Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 stupních asi 50 minut, pak vyklopíme. Vychladlou bábovku před podáváním pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!