Kuře na víně, houbách a zelenině
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 naporcované kuře (měla jsem 2 stehna)
- sůl
- mletý bílý pepř
- voda
- olej
- máslo
- 2 velké mrkve
- 2 řapíky řapíkatého celeru
- 4 jarní cibulky
- 100 g hub (měla jsem malé žampiony)
- 50 g uzené slaniny
- hladká mouka
- 250 ml suchého bílého vína
Postup Kuře na víně, houbách a zelenině
Postup přípravy receptu
-
Stehná nasolíme, okoreníme mletým bielym korením, obalíme v múke a opečieme v rozpálenom oleji do červena.
Očistenú mrkvu pokrájame na 2,5 cm kusy, ktoré obkrájame do tvaru guličiek, stonkový celer na polprstence a jarnú cibuľku na hrubšie kolieska. Zemiaky nakrájame na krížalky, potom ostré hrany skrojíme do oblého tvaru, čím vytvoríme formu cocotte zo zemiakov.
V pekáčiku rozpustíme kúsok masla, orestujeme na ňom cibuľku aj s tenkými prúžkami slaniny. Po chvíľke opekania pridáme guličky mrkvy, celer a huby, osolíme, okoreníme a zasypeme 1 PL múky.
Po krátkom orestovaní podlejeme vínom, pol pohárom vody, zamiešame a privedieme k varu.
Vložíme opečené kuracie stehná, ak treba dolejeme horúcou vodou, aby mäso bolo zaliate asi do polovice a stiahneme plameň.
Dusíme pod pokrievkou 40-45 minút.
Medzitým krátko obvaríme zemiaky v osolenej vriacej vode. Scedené zemiaky pečieme v pekáči s olejom v trúbe na 220 stupňoch do červena. Podávame horúce.