Kynutý závin se šunkou a sýrem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- cca 300 g hladké mouky
- 1 žloutek
- 1 lžička cukru
- necelá půlka kostky kvasnic
- 150 ml mléka
- dvě hrsti smažené cibulky
- 2 vrchovaté lžíce sádla
- cca 200 g šunky
- cca 200 g strouhaného sýru (gouda, eidam, ementál...)
Postup Kynutý závin se šunkou a sýrem
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažném mléku rozmícháme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek. Ten přidáme spolu se žloutkem do mouky a vypracujeme těsto. Necháme ho asi půl hodiny kynout, pak do něj zapracujeme rozpuštěné zchladlé sádlo a cibulku. Necháme vykynout - za cca půl hodiny na teplém místě zdvojnásobí svůj objem.
Těsto rozdělíme na tři části, každou vyválíme natenko do obdélníku velkého asi jako notebook - opravdu natenko. Jednotlivé obdélníky poklademe šunkou a posypeme strouhaným sýrem - od širší strany. Volně je zabalíme, spleteme do copu nebo překroutíme jak se nám povede a dáme do sádlem vymazané formy na biskupský chlebíček.
Necháme ještě vykynout ve formě, než se nám vyhřeje trouba na cca 170 st. C. Pak pomažeme sádlem, můžeme i bílkem a posypeme hrstí sýru. Formu volně zakryjeme alobalem nebo pečícím papírem (těsto nabude) a pečeme cca 40 minut. Na posledních deset minut papír sundáme.