Kynutý závin se šunkou a sýrem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

cca 300 g hladké mouky
1 žloutek
1 lžička cukru
necelá půlka kostky kvasnic
150 ml mléka
dvě hrsti smažené cibulky
2 vrchovaté lžíce sádla
cca 200 g šunky
cca 200 g strouhaného sýru (gouda, eidam, ementál...)

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažném mléku rozmícháme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek. Ten přidáme spolu se žloutkem do mouky a vypracujeme těsto. Necháme ho asi půl hodiny kynout, pak do něj zapracujeme rozpuštěné zchladlé sádlo a cibulku. Necháme vykynout - za cca půl hodiny na teplém místě zdvojnásobí svůj objem.

  2. Těsto rozdělíme na tři části, každou vyválíme natenko do obdélníku velkého asi jako notebook - opravdu natenko. Jednotlivé obdélníky poklademe šunkou a posypeme strouhaným sýrem - od širší strany. Volně je zabalíme, spleteme do copu nebo překroutíme jak se nám povede a dáme do sádlem vymazané formy na biskupský chlebíček.

  3. Necháme ještě vykynout ve formě, než se nám vyhřeje trouba na cca 170 st. C. Pak pomažeme sádlem, můžeme i bílkem a posypeme hrstí sýru. Formu volně zakryjeme alobalem nebo pečícím papírem (těsto nabude) a pečeme cca 40 minut. Na posledních deset minut papír sundáme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!