Rybízový kynutý koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g polohrubé mouky
- 1/4 lžičky soli
- strouhaná citronová kůra
- 20 g čerstvého droždí
- 2 lžíce cukru
- 1 žloutek
- 2 lžíce oleje
- mléko podle potřeby
- Drobenka:
- polohrubá mouka
- moučkový cukr
- máslo
Postup Rybízový kynutý koláč
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejte do mísy, utvořte v ní důlek, rozdrobte droždí a zalijte čtyřmi lžícemi vlažného mléka, posypte částí cukru a mísu přikryjte, třeba utěrkou. Droždí asi po deseti minutách zvětší objem a na povrchu utvoří hustou pěnu.
Přidejte ostatní suroviny, mléko přilévejte po částech podle potřeby a vypracujte středně tuhé hladké těsto. Můžete ručně vařečkou, robot tuhle práci za vás zvládne rychleji. Těsto přikryjte utěrkou a nechte v teple vykynout, klidně i hodinu.
V mezičase připravte drobenku. Suroviny na drobenku společně promíchejte a zpracujte ručně na ne moc drobivou, ani ne moc lepivou směs.
Vykynuté těsto roztlačte rukama do sádlem vymazaného plechu nebo kulaté koláčové formy a posypte očištěnými kuličkami rybízu, nakonec posypte drobenkou. Pečte v předem nahřáté troubě na 180°C.