Malinový-rybízový řez

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
4 vejce
2 lžíce horké (vroucí) vody
125 g cukru
1 vanilkový cukr (20 g)
75 g hladké mouky
50 g Solamylu (bramborového škrobu)
1/2 kypřícího prášku do pečiva
20 g kakaa
50 g rozpuštěného vychlazeného másla
Krém:
200 g přecezených malin nebo rybízu (tj. bez zrníček)
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce vanilkového pudinku bez vaření (Crème Olé)
100 g změklého másla
100 g cukru moučka (lepší je dát podle chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Zkrácený postup pro pokročilejší: Uděláme těsto, jak jsme zvyklí a pečeme 10-15 minut na 210°C. Upečené těsto vyklopíme a stáhneme z něj pečící papír. Vyšleháme máslo cukrem, všleháme postupně scezené maliny/rybíz a pak smetanu ušlehanou s pudinkem. Potřeme polovinu řezu. Přiklopíme druhou polovinou.

  2. Podrobný postup: Připravíme všechny suroviny na těsto. Nejdříve rozpustíme máslo (v hrnečku v mikrovlnce) a necháme ho zchladit. (Pokud chvátáme, dáme ho do lednice, ale je lepší ho udělat předem).

  3. Do jednoho hrníčku nasypeme cukry.

  4. Do jiného většího hrnečku nasypeme mouku, Solamyl, prášek do pečiva a kakao. Dobře promícháme a směs prosejeme.

  5. Vejce začneme šlehat, jakmile vytvoří jednolitou hmotu (nerozeznáme bílky a žloutky), přidáme za stálého šlehání 2 lžíce horké vody. Takto šleháme 1 minutu.

  6. K vejcím přidáme cukry a šleháme další 2 minuty.

  7. Na vejce prosejeme polovinu moučné směsi a na nejnižší otáčky jen krátce zašleháme. Poté přidáme druhou polovinu moučné směsi a toto zopakujeme.

  8. Ručně vmícháme rozpuštěné máslo a těsto nalijeme na plech, vyložený pečícím papírem a pečeme na 210°C 10-15 minut.

  9. Upečené těsto vyklopíme a stáhneme z něj pečící papír.

  10. Připravíme krém. Máslo nakrájíme na plátky (nebo kostičky) a necháme změknout.

  11. Maliny (rybíz) dáme do hrnce a za stálého míchání zahříváme. Poté, co ztratí svůj tvar, necháme už jen krátce na sporáku. Pokud použijeme rybíz, musíme ho rozmixovat.

  12. Maliny scedíme přes síto. Vždy cedíme 1-2 lžíce malin. (rybíz můžeme cedit najednou). Semínka, která nám zůstanou v sítku, vyhazujeme. Přecezenou malinovou / rybízovou kaši“ necháme vychladnout

  13. Máslo šleháme 1/2 minuty, poté přisypeme cukr a šleháme dalších 5 minut.

  14. Zvlášť šleháme šlehačku. Jakmile začne lehce tuhnout, přidáme k ní 1 lžíci instantního pudinku a ručně ho do ní vmícháme. Poté ušleháme dotuha.

  15. K máslu postupně přidáváme malinovou kaši a zašleháváme na nižší otáčky. Pokud se krém srazí, mírně ho nahřejeme nad vodní lázní a opět vyšleháme. (někdo radí zašlehat horký 100% tuk)

  16. Poté přišleháme i šlehačku a krém dáme ztuhnout do lednice, aby šel dobře natírat a neroztékal se.

  17. Korpus uprostřed vertikálně rozřízneme. Na jednu polovinu natřeme náplň a druhou polovinou ji překryjeme. Náplň buď dáme celou mezi korpusy, nebo část necháme na potření celého řezu.

  18. Seřízneme hrany, aby byl řez pravidelný.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!