Kynuté drobenkové koláče
Recepty, MoučníkySuroviny
- 750 g polohrubé mouky
- 300 - 500 ml mléka
- 250 ml majonézy
- 1 kostka droždí
- 4 lžíce cukru moučka
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- Drobenka:
- 50 g polohrubá mouka
- 40 g změklé máslo
- 40 g cukr moučka
- 0,5 sáčku vanilkového cukru
- Vše ručně zpracujeme. Směs by se měla drolit pod rukama.
- Jablková náplň:
- 500 g jablek
- cukr moučka
- rum
- citronová šťáva
- skořice
Postup Kynuté drobenkové koláče
Postup přípravy receptu
-
Připravíme kvásek - 100 ml vlažného mléka smícháme se lžící cukru a droždím. Kvásek necháme na teplém místě vzejít. V míse smícháme ostatní ingredience a nakonec vmícháme kvásek. Vypracované těsto necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto na pomoučené desce rozdělíme na 2-3 bochánky. Každý bochánek přeneseme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Bochánek následně tvarujeme od středu ke krajům do kruhu (musí vzniknout okraje). Na koláč naneseme náplň, potřeme okraje vajíčkem a posypeme drobenkou. Pečeme na 180 stupňů asi 15 - 20 minut dozlatova.
Na jablkovou náplň nakrájíme oloupaná jablka na kostičky, přidáme trochu vody a dáme povařit. Až budou jablka skoro měkká, přidáme cukr, rum, skořici a citronovou šťávu. Ještě chvíli povaříme a necháme vychladnout.