Vánoční levandulový med (na vánoční cukroví)

Recepty, Cukroví

Suroviny

300-400 g čerstvě natrhaných větviček levandule
Na toto množství levandulových větviček dáváme dále:
2-3 kusy citronu (záleží jak velké citrony jsou) (dávám citron zbavený kůry, tj. oloupaný)
1-1,2 litru vody
3 kusy celé skořice NE mleté!
1 kg - 1,2 kg cukru krupice (opět přihlédněte k množství větviček, které máte a k množství vody - s tím cukrem je to opravdu orientační, záleží na tom jak moc hustý med chcete docílit)
můžete přidat i půl sáčku vanilkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Levandulové větvičky důkladně opláchneme proudem studené vody. Vložíme do hrnce. Přidáme opět dobře omyté a nakrájené citrony a 3 kousky celé skořice. Ne mleté! Zalijeme studenou vodou asi1,5 litru a přivedeme k varu.

  2. Povaříme zhruba čtvrt hodiny až 20 minut a odstavíme. Takto povařené necháme vyluhovat do druhého dne.

  3. Druhý den výluh z hrnce scedíme. Pokud mohu doporučit tak jednou přes cedník a podruhé přes plátýnko. Důkladně scezenou tekutinu přivedeme k varu. Za stálého míchání přisypáváme opatrně po částech krupicový cukr. Při pomalém míchání a přisypávání cukru hlídáme, jak nám začíná houstnout. Vaříme do požadované hustoty. Cukr musí být dokonale rozpuštěný.

  4. Horký levandulový med plníme do skleniček, zaděláme víčkem, postavíme sklenice dnem vzhůru a necháme tak, již není nutné nic dalšího.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!