Kynuté štoličky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na kvásek (omládek):
- 100 g vlažné vody
- 1 rovná lžička medu (sladěnky)
- 130 g hladké mouky
- 25 g čerstvého droždí
- Dále:
- 70-90 g vody
- 2 lžíce rumu
- 50 g cukru
- 2 vanilkové cukry (balení po 20 g)
- půl rovné lžičky soli
- 80 g změklého másla
- 340 g hladké mouky
- 80 g kandovaných brusinek (rozinek)
- 50 g kandovaného ovoce (např. třešně)
- 100 g kandované citronové nebo pomerančové kůry
- 50 g drobně nasekaných mandlí
- Na potření a posyp:
- rozpuštěné máslo
- moučkový cukr
Postup Kynuté štoličky
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na kvásek (omládek) dobře promísíme a zakryté necháme kynout 60 minut. K vykynutému přidáme ostatní suroviny a uhněteme pevnější těsto, které bude asi 90 minut kynout. Během kynutí těstu velmi prospěje, pokud ho jednou nebo dvakrát promísíme.
Dobře vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 16 dílků, ze kterých vytvarujeme malé bulky. Každý bochánek pak v sekaných mandlích prsty zlehka rozmáčkneme na mailčký ovál se středem tenčím a okraji silnými (jeden z nich je silnější, tlustší, než ten druhý).
Slabší okraj přehneme přes střed k silnějšímu a složený střed promáčkneme prsty (přimáčkneme vrstvy těsta k sobě), aby se štolička nerozvinovala. (Vnitřek štoličky je bez sekaných mandlí, vnější strana je v nich oválená, tlakem kousky mandlí vtisknuty do těsta.)
Štoličky necháme na plechu nakynout téměř na dvojnásobek velikosti, potřeme je máslem a upečeme (200°C/asi 17-20 minut). Ještě horké potřeme znovu rozpuštěným máslem a bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem.