Kynuté štoličky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na kvásek (omládek):
100 g vlažné vody
1 rovná lžička medu (sladěnky)
130 g hladké mouky
25 g čerstvého droždí
Dále:
70-90 g vody
2 lžíce rumu
50 g cukru
2 vanilkové cukry (balení po 20 g)
půl rovné lžičky soli
80 g změklého másla
340 g hladké mouky
80 g kandovaných brusinek (rozinek)
50 g kandovaného ovoce (např. třešně)
100 g kandované citronové nebo pomerančové kůry
50 g drobně nasekaných mandlí
Na potření a posyp:
rozpuštěné máslo
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na kvásek (omládek) dobře promísíme a zakryté necháme kynout 60 minut. K vykynutému přidáme ostatní suroviny a uhněteme pevnější těsto, které bude asi 90 minut kynout. Během kynutí těstu velmi prospěje, pokud ho jednou nebo dvakrát promísíme.

  2. Dobře vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 16 dílků, ze kterých vytvarujeme malé bulky. Každý bochánek pak v sekaných mandlích prsty zlehka rozmáčkneme na mailčký ovál se středem tenčím a okraji silnými (jeden z nich je silnější, tlustší, než ten druhý).

  3. Slabší okraj přehneme přes střed k silnějšímu a složený střed promáčkneme prsty (přimáčkneme vrstvy těsta k sobě), aby se štolička nerozvinovala. (Vnitřek štoličky je bez sekaných mandlí, vnější strana je v nich oválená, tlakem kousky mandlí vtisknuty do těsta.)

  4. Štoličky necháme na plechu nakynout téměř na dvojnásobek velikosti, potřeme je máslem a upečeme (200°C/asi 17-20 minut). Ještě horké potřeme znovu rozpuštěným máslem a bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!