„Romantická večeře ve dvou“: Srdíčka z červené řepy

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

500g syrové červené řepy
2 vrchovaté lžičky másla
snítka čerstvých bylinek (doporučuji kombinaci tymián a rozmarýn – cca 6 větviček od obojího)
4 čajové lžičky octa balsamico
1 kelímek kysané smetany (nejlépe 30%)
100 g jemně strouhaného ementálu (viz tipy a triky)
alobal na pečení
bylinková sůl

Postup přípravy receptu

  1. Z řepy odkrojte vrchní i spodní část a pomocí škrabky oloupejte slupku jako u brambor a umyjte od případných zbytků hlíny (pozor, řepa extrémně barví, takže používejte plastové prkénko a gumové rukavice).

  2. Nakrájejte na půlcentimetru silné plátky a pomocí tvořítka (které používáte třeba na linecké) vykrájejte z řepy tvary srdíček. Zapněte troubu na 190°C.

  3. Rozdělte je do dvou částí a naskládejte na dva pláty alobalu.

  4. Na hromádky z řepy rozložte bylinky, zakápněte balsamicem, přidejte vrchovatou lžičku másla a pevně zabalte.

  5. Balíčky přeneste na plech, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 45 minut, až bude řepa úplně měkká (doba pečení závisí na velikosti srdíček i na stáří řepy, proto je uvedený čas pouze orientační).

  6. Mezitím si vytvořte sýrový přeliv tak, že smícháte strouhaný ementál s kysanou smetanou a dochutíte špetkou bylinkové soli.

  7. Po vytažení z trouby otevřete balíčky, vyhoďte použité bylinky a srdíčka naservírujte na talíř společně se sýrovým dipem.

  8. K jídlu se výborně hodí suchá červená vína, jako Cabernet Sauvignon, nebo Albis (výborné víno z Chille).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!