„Romantická večeře ve dvou“: Srdíčka z červené řepy
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 500g syrové červené řepy
- 2 vrchovaté lžičky másla
- snítka čerstvých bylinek (doporučuji kombinaci tymián a rozmarýn – cca 6 větviček od obojího)
- 4 čajové lžičky octa balsamico
- 1 kelímek kysané smetany (nejlépe 30%)
- 100 g jemně strouhaného ementálu (viz tipy a triky)
- alobal na pečení
- bylinková sůl
Postup „Romantická večeře ve dvou“: Srdíčka z červené řepy
Postup přípravy receptu
-
Z řepy odkrojte vrchní i spodní část a pomocí škrabky oloupejte slupku jako u brambor a umyjte od případných zbytků hlíny (pozor, řepa extrémně barví, takže používejte plastové prkénko a gumové rukavice).
Nakrájejte na půlcentimetru silné plátky a pomocí tvořítka (které používáte třeba na linecké) vykrájejte z řepy tvary srdíček. Zapněte troubu na 190°C.
Rozdělte je do dvou částí a naskládejte na dva pláty alobalu.
Na hromádky z řepy rozložte bylinky, zakápněte balsamicem, přidejte vrchovatou lžičku másla a pevně zabalte.
Balíčky přeneste na plech, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 45 minut, až bude řepa úplně měkká (doba pečení závisí na velikosti srdíček i na stáří řepy, proto je uvedený čas pouze orientační).
Mezitím si vytvořte sýrový přeliv tak, že smícháte strouhaný ementál s kysanou smetanou a dochutíte špetkou bylinkové soli.
Po vytažení z trouby otevřete balíčky, vyhoďte použité bylinky a srdíčka naservírujte na talíř společně se sýrovým dipem.
K jídlu se výborně hodí suchá červená vína, jako Cabernet Sauvignon, nebo Albis (výborné víno z Chille).