Kváskové placky s česnekem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

30 g žitného kvásku
150 g žitné chlebové mouky
150 g vody
Dále:
200 g vody
200 g pšeničné chlebové mouky
150 g hladké mouky
trocha drceného kmínu
2 lžičky soli
Na potření před pečením:
olej
rozetřený česnek

Postup přípravy receptu

  1. K vykvašenému kvásku přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto. Mísím robotem, něco okolo 5-7 minut.

  2. Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1,5-2 hodiny, pak stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, promísíme, popřekládáme a můžeme nechat 20 minut odpočinout.

  3. Pak ho rozdělíme na 5-6 částí, z každé uděláme asi 1 cm vysokou (tlustou) oválnou placku, všechny je uložíme na plech a dáme kynout do tepla (necelé 2 hodiny – záleží na okolní teplotě). Je fajn, máme-li možnost celý plech i s plackami uzavřít do igelitové tašky - uvnitř se drží teplo a vlhko, těsto líp kyne a neokorává.

  4. Po vykynutí placky potřeme směsí oleje a rozetřeného česneku, a kdo má rád, může posypat hrubozrnnou solí. Upečeme je v dobře rozehřáté troubě na 200-210°C/20-25 min.

  5. Po upečení necháme placky vychladnout na kovové mřížce. Jsou zvenčí příjemně křupavé, uvnitř vláčné a velice voňavé čenekem. Jedli jsme je suché.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!