Kváskové dalamánky - hříbky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
30 g žitného kvásku
100 g žitné chlebové mouky
50 g pšeničné chlebové mouky
150 g vody
Těsto:
350 pšeničné mouky chlebové
150-160 g vody
2 lžičky kmínu
2 rovné lžičky soli
lněné semínko (na posyp kloboučků)

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na rozkvas dobře umícháme a necháme cca 10 hodin kvasit.

  2. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme 1-1,5 hodiny kynout v teple. Není nutné, aby přímo zdvojnásobilo objem.

  3. Rozkynuté těsto lehce propracujeme a rozdělíme na 6 -8 dílků. Z každého dílku ještě ukrojíme asi 1/4-1/5 na klobouček a ze všech částí (malých i velkých) uděláme bulku.

  4. Malé bulečky rozválíme na pomoučněném stole dotenka, při posledním rozvalování placku podsypeme lněnými semínky.

  5. Větší bulky uložíme na plech s pečící fólií, vodou jim potřeme kousek povrchu (ale menší, než je průměr kloboučku), a placky se lnem posadíme nahoru - takhle necháme hříbky nakynout. Těsto lépe kyne a neosychá, pokud celý plech vsuneme do velkého igelitového pytle a uzavřeme.

  6. Nakynuté (po asi 1-2 hodinách) je dáme upéct do hodně vyhřáté trouby (230 °C/asi 20-25 minut). Ideální je nahřát troubu i se starším plechem na dně, do kterého pak po vsazení dalamánků vchrstneme deci horké vody a troubu uzavřeme. Vytvoří se pára, která pomáhá lepšímu kynutí při pečení.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!