Kváskové placky se zelím a uzeným bokem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 300 g kvašeného zelí
- 150 g uzeného bůčku
- půl lžičky soli
- Rozkvas:
- 20 g žitného nebo pšeničného kvasu
- 120 g vody
- 100 g celozrnné mouky žitné
- Těsto:
- 110-130 g vody
- 300 g pšeničné mouky chlebové
- 1,5 lžičky soli
- lžička drceného kmínu
Postup Kváskové placky se zelím a uzeným bokem
Postup přípravy receptu
-
Den předem umícháme rozkvas. Všechny suroviny spolu dobře promícháme a zakryté necháme v teple místnosti 12-14 hodin kvasit.
V nepřilnavém hrnci rozpustíme drobně krájené kostičky uzeného bůčku, přidáme propláchnuté zelí, maličko vody, sůl a podusíme doměkka. Vody je třeba dát opravdu málo, jen tak, aby bylo zelí udušené, bez zbytečné vody kolem.
K hotovému rozkvasu přidáme podušené zelí s uzeným a všechny další suroviny na těsto. Dobře promísíme a necháme asi 45-90 minut nakynout.
Z nakynutého těsta pak lžící nabíráme hromádky (9-12), které na plechu s pečícím papírem nebo fólií roztlačíme do placičky o síle 1-1,5 cm. Necháme nakynout a upečeme ve vyhřáté troubě (200-210°C/20-25 minut).