Kváskové koláče
Recepty, MoučníkySuroviny
- Rozkvas:
- 100 g hladké mouky
- 100 g vody
- 1 polévková lžíce žitného kvásku
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 g mléka
- 50 g másla
- 1 vejce
- 3 polévkové lžíce cukru krystal
- špetka soli
- Náplň:
- povidla
- 250 g tvarohu
- 1 žloutek
- 1 polévková lžíce medu
- 1 lžička rumu
- Drobenka:
- 60 g polohrubé mouky
- 50 g másla
- 50 g cukru krystal
Postup Kváskové koláče
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na rozkvas smícháme a necháme při pokojové teplotě v uzavřené nádobě přes noc kvasit 12 hodin.
Druhý den ráno dejte do mísy mouku, rozpuštěné máslo, vlažné mléko, vejce, cukr, sůl a rozkvas. Pokud máte robota, zpracuje těsto v robotu, jde to ale i v ruce. Těsto si zapracuji v misce a následně vyberu těsto na pracovní desku a důkladně zpracuji tak, aby se těsto odlepovalo od pracovní desky a bylo hladké. Trvá to cca 15 minut. Vypracované těsto přendáme do plastové misky a necháme kynout 2-4 hodiny (v závislosti na pokojové teplotě).
Těsto rozdělíme na stejně velké kousky (já ho rozdělila na 22 ks po cca 50 g). Z těsta uděláme bochánky, které zploštíme dnem skleničky, kterou jsme předtím položili do mouky. Vznikne tak prostor na náplň. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a okraje koláčků potřeme bílkem. Plníme nejprve půl lžičkou povidel, poté lžící tvarohové náplně, nakonec posypeme drobenkou. Necháme ještě hodinu kynout na plechách. Troubu předehřejeme 180 stupňů horkovzduch a na dno vložíme plech s vodou. Pečeme se záparou cca 15-20 minut. Po vyndání z trouby přendáme na mřížku a přikryjeme vlhkou utěrkou.