Plněné pečené bedly, masáky a žampióny
Recepty, HoubySuroviny
- Bedly s mletým masem:
- 50 dkg klobouků mladších uzavřených bedel
- 50 dkg mletého vepřového a hovězího masa
- 1/8 l mléka
- máslo
- 1 žemle
- sůl a pepř
- případně strouhaný sýr
- Pečené plněné masáky:
- hlavičky masáků nebo žampionů nebo bedel
- sůl a pepř
- 100 g šunky
- 1 vejce
- kousek másla na pekáček
- sýr nebo zel. petrželka
- Plněné žampiony:
- 450 g velkých žampiónů
- 3 lžíce tuku,
- 50 g nasekaných zelených paprik
- 50 g nasekané cibule
- 1/2 lžičky tymiánu
- pepř a sůl
- 3 plátky veky
- 50 g parmazánu
- Plněné žampiony na rožni:
- 8 větších žampiónů (s uzavřenými kloboučky)
- 20 g másla
- 20 g šunky (i více)
- 2 stroužky česneku
- 50 g strouhanky
- 2 vejce
- sůl a pepř
- sekaná petrželka
- olej, citr. šťáva
- Na obalení: 1 vejce, hladká mouka a strouhanka.
- Smažené plněné žampiony:
- 250 g větších žampiónů
- 1 lžička oleje
- 100 g mletého masa
- sůl a pepř
- 1 lžíce jemně nakrájených zelených natí
- 1 vejce +2 lžíce mléka (polotučného) + 40 g strouhanky a 40 g oleje
Postup Plněné pečené bedly, masáky a žampióny
Postup přípravy receptu
-
Bedly s mletým masem: Hovězí a vepřové maso jemně umeleme na masovém strojku společně s jednou máčenou žemlí a pak dobře rozmícháme společně se solí, pepřem a mlékem. Z kloboučků bedel odstraníme vykroucením nohy, kloboučky dobře očistíme, případně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Masovou směsí naplníme všechny kloboučky. Ty potom naskládáme těsně vedle sebe do másle vymaštěného pekáčku a v troubě zvolna pečeme dozlatova za občasného polévání máslem.
Pečené plněné masáky: 8 hlaviček očištěných masáků, bedel nebo žampiónů o průměru 6-8 cm osolíme a opepříme z obou stran, 10 dkg šunky nebo šunkového salámu jemně pokrájíme a spojíme s jedním rozšlehaným vejcem, které je mírně osolené a opepřené. Touto hmotou plníme hlavičky hub, které dáme do lehce vymaštěného pekáčku hmotou nahoru a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut. Když nebude vejce propečené, můžeme klobouček otočit náplní na dno pekáčku a chvíli dopéci. Dále je možné před dopečením náplň posypat sýrem nebo kloboučky zdobit zel. petrželkou.
Plněné žampiony: Žampiónům odstraníme nožičky a ty pokrájíme na malé kousky. Spolu s paprikou a cibulí je dusíme na rozpuštěném tuku asi 5 minut, až změknou. Stáhneme z ohně, vmícháme připravené koření, nakrájenou veku a krátce zamícháme. Touto směsí naplníme hlavičky žampiónů a složíme je do zapékací mísy. Posypeme je strouhaným parmazánem a 15 minut pečeme, pak ještě 2 minuty grilujeme pod grilem na barvu.
Plněné žampiony na rožni (pro 2 osoby): Žampióny očistíme, opláchneme ve studené vodě a ihned zakapeme citr. šťávou. Odkrojíme třeně, najemno je nasekáme, přidáme na kostičky nakrájenou šunku, česnek utřený se solí, máslo, vejce a nádivku ztužíme strouhankou. Nádivkou naplníme kloboučky žampiónů, lehce je na povrchu osolíme a obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Naplněné a obalené kloboučky napícháme na grilovací jehly a za častého potírání olejem opékáme. Pokud nemáme gril, nebo nám počasí nedovolí grilovat na zahradě, smažíme na pánvi. Podáváme s brambory nebo hranolky a tatarskou omáčkou.
Smažené plněné žampiony: (vhodné i pro dia, 1 porce * kcal=492): Žampióny očistíme, klobouky sloupneme, třeně vykrojíme a nakrájíme je najemno a na oleji podusíme. Přidáme je k mletému masu, které osolíme, opepříme a promícháme s natěmi. Kousky náplně vmáčkneme do klobouků, namočíme je do vejce rozšlehaného s mlékem a obalíme ve strouhance.