Plněné pečené bedly, masáky a žampióny

Recepty, Houby

Suroviny

Bedly s mletým masem:
50 dkg klobouků mladších uzavřených bedel
50 dkg mletého vepřového a hovězího masa
1/8 l mléka
máslo
1 žemle
sůl a pepř
případně strouhaný sýr
Pečené plněné masáky:
hlavičky masáků nebo žampionů nebo bedel
sůl a pepř
100 g šunky
1 vejce
kousek másla na pekáček
sýr nebo zel. petrželka
Plněné žampiony:
450 g velkých žampiónů
3 lžíce tuku,
50 g nasekaných zelených paprik
50 g nasekané cibule
1/2 lžičky tymiánu
pepř a sůl
3 plátky veky
50 g parmazánu
Plněné žampiony na rožni:
8 větších žampiónů (s uzavřenými kloboučky)
20 g másla
20 g šunky (i více)
2 stroužky česneku
50 g strouhanky
2 vejce
sůl a pepř
sekaná petrželka
olej, citr. šťáva
Na obalení: 1 vejce, hladká mouka a strouhanka.
Smažené plněné žampiony:
250 g větších žampiónů
1 lžička oleje
100 g mletého masa
sůl a pepř
1 lžíce jemně nakrájených zelených natí
1 vejce +2 lžíce mléka (polotučného) + 40 g strouhanky a 40 g oleje

Postup přípravy receptu

  1. Bedly s mletým masem: Hovězí a vepřové maso jemně umeleme na masovém strojku společně s jednou máčenou žemlí a pak dobře rozmícháme společně se solí, pepřem a mlékem. Z kloboučků bedel odstraníme vykroucením nohy, kloboučky dobře očistíme, případně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Masovou směsí naplníme všechny kloboučky. Ty potom naskládáme těsně vedle sebe do másle vymaštěného pekáčku a v troubě zvolna pečeme dozlatova za občasného polévání máslem.

  2. Pečené plněné masáky: 8 hlaviček očištěných masáků, bedel nebo žampiónů o průměru 6-8 cm osolíme a opepříme z obou stran, 10 dkg šunky nebo šunkového salámu jemně pokrájíme a spojíme s jedním rozšlehaným vejcem, které je mírně osolené a opepřené. Touto hmotou plníme hlavičky hub, které dáme do lehce vymaštěného pekáčku hmotou nahoru a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut. Když nebude vejce propečené, můžeme klobouček otočit náplní na dno pekáčku a chvíli dopéci. Dále je možné před dopečením náplň posypat sýrem nebo kloboučky zdobit zel. petrželkou.

  3. Plněné žampiony: Žampiónům odstraníme nožičky a ty pokrájíme na malé kousky. Spolu s paprikou a cibulí je dusíme na rozpuštěném tuku asi 5 minut, až změknou. Stáhneme z ohně, vmícháme připravené koření, nakrájenou veku a krátce zamícháme. Touto směsí naplníme hlavičky žampiónů a složíme je do zapékací mísy. Posypeme je strouhaným parmazánem a 15 minut pečeme, pak ještě 2 minuty grilujeme pod grilem na barvu.

  4. Plněné žampiony na rožni (pro 2 osoby): Žampióny očistíme, opláchneme ve studené vodě a ihned zakapeme citr. šťávou. Odkrojíme třeně, najemno je nasekáme, přidáme na kostičky nakrájenou šunku, česnek utřený se solí, máslo, vejce a nádivku ztužíme strouhankou. Nádivkou naplníme kloboučky žampiónů, lehce je na povrchu osolíme a obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Naplněné a obalené kloboučky napícháme na grilovací jehly a za častého potírání olejem opékáme. Pokud nemáme gril, nebo nám počasí nedovolí grilovat na zahradě, smažíme na pánvi. Podáváme s brambory nebo hranolky a tatarskou omáčkou.

  5. Smažené plněné žampiony: (vhodné i pro dia, 1 porce * kcal=492): Žampióny očistíme, klobouky sloupneme, třeně vykrojíme a nakrájíme je najemno a na oleji podusíme. Přidáme je k mletému masu, které osolíme, opepříme a promícháme s natěmi. Kousky náplně vmáčkneme do klobouků, namočíme je do vejce rozšlehaného s mlékem a obalíme ve strouhance.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!