Hradecké dušené plecko
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g vepřového plecka
- 2 cibule
- 100 g slaniny
- 1 mrkev (větší)
- 1/4 celeru
- 2 kyselé okurky
- rajčatová šťáva (viz foto)
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml mléka
- 1 zakysaná smetana
- olej (málo)
- sůl
Postup Hradecké dušené plecko
Postup přípravy receptu
-
Na malém množství olej vysmažíme slaninu nakrájenou na kostičky, na ní dáme obě cibule nakrájené na měsíčky a když zeskelnatí, tak přidáme celé osolené plecko a opečeme ho ze všech stran. Pak dáme rajčatovou šťávu, vodu a necháme dusit za občasného podlití vodou, téměř do měkka.
Mrkev, celer a kyselé okurky nastrouháme, nasypeme k plecku, promícháme a dusíme tak 15 minut. Připravíme záklechtku (do kysané smetany nalijeme mléko a hladkou mouku), všechno prošleháme dohladka.
Vyndáme plec, kterou si nakrájíme na plátky a zatím nalijeme do hrnce s pleckem připravenou záklechtku a necháme zhoustnout mírným vařením a mícháme, aspoň 15 minut, přidáme zpátky nakrájené maso, prohřejeme a můžeme servírovat.