Hradecké dušené plecko

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

600 g vepřového plecka
2 cibule
100 g slaniny
1 mrkev (větší)
1/4 celeru
2 kyselé okurky
rajčatová šťáva (viz foto)
2 lžíce hladké mouky
200 ml mléka
1 zakysaná smetana
olej (málo)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na malém množství olej vysmažíme slaninu nakrájenou na kostičky, na ní dáme obě cibule nakrájené na měsíčky a když zeskelnatí, tak přidáme celé osolené plecko a opečeme ho ze všech stran. Pak dáme rajčatovou šťávu, vodu a necháme dusit za občasného podlití vodou, téměř do měkka.

  2. Mrkev, celer a kyselé okurky nastrouháme, nasypeme k plecku, promícháme a dusíme tak 15 minut. Připravíme záklechtku (do kysané smetany nalijeme mléko a hladkou mouku), všechno prošleháme dohladka.

  3. Vyndáme plec, kterou si nakrájíme na plátky a zatím nalijeme do hrnce s pleckem připravenou záklechtku a necháme zhoustnout mírným vařením a mícháme, aspoň 15 minut, přidáme zpátky nakrájené maso, prohřejeme a můžeme servírovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!