Kváskový kmínový chléb
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 40 g pravidelně krmeného kvásku
- 200 g žitné chlebové mouky
- 200 g vody
- – smícháme a zakryté necháme asi 12 hodin rozkvasit
- Dále:
- 150-160 g vody
- 250 g pšeničné chlebové mouky
- 50 g hladké mouky
- 3 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky soli
Postup Kváskový kmínový chléb
Postup přípravy receptu
-
K vykvašenému kvásku přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto. Nechávám mísit robota, něco okolo 5-7 minut.
Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1-1,5 hodiny (v letních vedrech budou časy kratší), pak stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, promísíme, popřekládáme a můžeme nechat 20 minut odpočinout.
Sformujeme do bochníku, lehce ho oválíme v mouce a v ošatce dáme kynout do tepla (necelé 2 hodiny – záleží na okolní teplotě, ale nedoporučuji ošatku stavět třeba na topení).
Chleba pečeme v dobře rozehřáté troubě i s plechem (nebo kdo má – na dlaždicí) na 200-210°C.
Asi má každý ten svůj nejvychytanější postup, my vykynutý chleba vykulíme na rovný plech s pečící fólií, ometneme mouku, svrchu nařízneme, rozprašovačem na kytky ho celý orosíme a i s fólií sešoupneme z plechu rovnou do trouby na rozehřátou podložku (plech, dlaždici – u nás dlaždice).
Pečeme asi 45-55 minut (jak která trouba).