Celožitný kváskový chléb
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Množství pro formu cca 29/30 x 12 cm:
- Na přípravu kvásku/rozkvasu:
- 190 g žitné mouky (nejlépe chlebové)
- 200 g vody
- 1 PL kvásku (již vyrobeného, nebo získaného z kváskové mapy)
- Na chléb:
- připravený kvásek/rozkvas
- 300 g žitné mouky chlebové
- 260 g vody
- 15 g soli (tři špetky), dle komentáře upravte dle sebe v rozmezí 10-15g, ideál 11g
- špetka celého nebo lépe drceného kmínu
- semínka k posypání i do těsta (kdo chce)
Postup Celožitný kváskový chléb
Postup přípravy receptu
-
Smícháme suroviny na kvásek/rozkvas a necháme přibližně 9-12 hodin prokvasit přikryté fólií při pokojové teplotě. Večer uděláme, ráno pečeme. Nebo ráno uděláme a pečeme večer a pak chleba necháme chladnout přes noc.
Do mísy s žitným rozkvasem přidáme ostatní suroviny. Kdo má rád, přidá semínka do těsta, případně pak posype vrch chleba. Vymícháme těsto, spíše takovou lepivou hustou hmotu, není třeba moc hnětat. Těsto dáme do formy (v mém případě vymazané). Někdo vymazávat nemusí, případně vyloží papírem. Uhladíme stěrkou, nebo rukou lehce namočenou ve studené vodě. Povrch můžeme posypat semínky (v mém případě konopné, drcené, ale není nutné) a necháme kynout 2-4 hodiny. Osobně nechávám kynout v troubě zapnuté na cca 30°C asi 2 hodiny, krásně vykyne do plné formy. Po vykynutí vyndám chléb, nechám troubu rozehřát na 220-230°C. Pečeme 10-15 min, poté přikryjeme alobalem na 10-15 minut, aby se nepřipálil. Pak odkryjeme a dopékáme 10-15 minut. Doba pečení se může lišit, záleží na vaší troubě a zkušenostech s ní.
Chléb vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřízce, nejlépe 12 hodin.