Hovězí guláš v perníkové omáčce, s kváskovým, celozrnným knedlíkem
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- Hovězí guláš v perníkové omáčce:
- 1 kg hovězí kližky
- 2 PL sádla
- 3 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1 ČL rajčatového protlaku
- 1 l vody nebo hovězího vývaru
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
- sůl
- 1 ČL perníkového koření
- 2 PL perníkových drobků na zahuštění
- 1 PL povidel
- cibule k podávání
- Kváskové celozrnné knedlíky:
- 100 g kvásku (připraveného přes noc)
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 250 g semoliny
- 200 ml vlažného mléka
- vejce
- sůl
Postup Hovězí guláš v perníkové omáčce, s kváskovým, celozrnným knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve oloupeme a očistíme zeleninu. V tlakovém hrnci rozehřejeme sádlo. Cibuli nakrájíme na kostky, přidáme k sádlu a restujeme, až je lehce nahnědlá. Vložíme maso nakrájené na větší kostky, zeleninu a nerezové vajíčko, kam jsme dali všechno celé koření. Maso orestujeme a až pustí šťávu, přidáme rajčatový protlak, sůl, perníkové koření a zalijeme vodou nebo vývarem. Přiklopíme tlakový hrnec a dusíme do měkka cca 30 minut. Když je maso měkké, tak vše scedíme, vyndáme maso, nerezové vajíčko s kořením a zeleninu rozmixujeme do hladka. Nakonec rozmixovanou omáčku zahustíme drobky z perníku, ochutíme povidly, ještě chvilku povaříme, vložíme maso a prohřejeme. Servírujeme s cibulí a kváskovým celozrnným knedlíkem.
Postup na knedlíky: Všechny suroviny vymícháme robotem a v přikryté utěrkou necháme v teple kynout 2 hodiny. Po dvou hodinách se těsto zvětší asi o polovinu. Do hrnce dáme vařit vodu. Z těsta vyválíme dvě šišky, poté, co ještě trochu nakynou, je vložíme do vroucí vody. Vaříme cca 40 minut. Po uvaření propícháme špejlí a nakrájíme.
.