Kváskový bramborový chléb s pečeným česnekem a čedarem
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 230 g předem vařených brambor
- 120 g vody z vařených brambor
- 300 g živého žitného kvásku
- 510 g pšeničné chlebové mouky
- 14 g soli
- 28 g pečeného česneku (neloupané stroužky potřeme olejem a pečeme v troubě při 160°C asi 15-20 minut. Pak vymáčkneme ze slupek.
- 100 g plátků čedaru
Postup Kváskový bramborový chléb s pečeným česnekem a čedarem
Postup přípravy receptu
-
Kvásek rozmícháme s vodou z brambor, přidáme strouhané brambory, vymáčknutý česnek, sůl a mouku a vypracujeme hladké těsto. Rozprostřeme na válu posypaném moukou, poklademe plátky sýru, zatočíme, položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme zakryté 3-4 hodiny kynout.
Pak rozpálíme troubu na 250°C, na dno vložíme kastrůlek s horkou vodou a plech na pečení. Po vytvoření páry na rozpálený plech přesuneme chléb i s papírem. Pečeme asi 10 minut, pak vyjmeme kastrůlek s vodou, snížíme teplotu na 160-180°C a dopečeme.
Krájíme vychladlé. K tomuto chlebu nepotřebujete už nic, chutná jen tak samotný.