Kváskový bramborový chléb s pečeným česnekem a čedarem

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

230 g předem vařených brambor
120 g vody z vařených brambor
300 g živého žitného kvásku
510 g pšeničné chlebové mouky
14 g soli
28 g pečeného česneku (neloupané stroužky potřeme olejem a pečeme v troubě při 160°C asi 15-20 minut. Pak vymáčkneme ze slupek.
100 g plátků čedaru

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek rozmícháme s vodou z brambor, přidáme strouhané brambory, vymáčknutý česnek, sůl a mouku a vypracujeme hladké těsto. Rozprostřeme na válu posypaném moukou, poklademe plátky sýru, zatočíme, položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme zakryté 3-4 hodiny kynout.

  2. Pak rozpálíme troubu na 250°C, na dno vložíme kastrůlek s horkou vodou a plech na pečení. Po vytvoření páry na rozpálený plech přesuneme chléb i s papírem. Pečeme asi 10 minut, pak vyjmeme kastrůlek s vodou, snížíme teplotu na 160-180°C a dopečeme.

  3. Krájíme vychladlé. K tomuto chlebu nepotřebujete už nic, chutná jen tak samotný.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!