Srnčí na šlehačce s karlovarským knedlíkem
Recepty, Jiné masoSuroviny
- Suroviny:
- 3/4 kg srnčí kýty
- 5 dkg uzeného špeku
- 2 mrkve
- 1/2 celeru
- 1 petržel
- 2 cibule
- 10 dkg másla
- ocet
- 1-2 lžíce hladké mouky
- mléko
- 2 dl smetany na vaření
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- citron
- Knedlíky:
- 3 starší housky
- 2 vejce
- 10 dkg hrubé mouky
- 2 dl mléka
- lžíce másla
- 1/2 svazečku petrželky
- sůl
- muškátový květ
Postup Srnčí na šlehačce s karlovarským knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Špek nakrájíme na větší kousky tvaru klínu“ a prošpikujeme jimi maso. Vložíme ho do hrnce a posypeme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninou a nahrubo nakrájenou cibulí.
Přidáme divoké“koření a zalijeme horkým máslem a dvěma lžícemi octa. Přiklopíme a necháme v chladu 3 dny marinovat.
Po několika dnech přidáme několik plátků másla, osolíme a vše necháme dusit doměkka. Během dušení přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme.
Když je maso měkké, vyndáme ho ze šťávy. Odstraníme celé koření a šťávu se zeleninou rozmixujeme a zahustíme moukou rozmíchanou v mléce.
Povaříme, dochutíme solí, cukrem a citrónem.
Nakonec přidáme šlehačku, rozmícháme, vložíme zpátky maso, které jsme si nakrájeli na plátky a necháme prohřát.
Ozdobíme šlehačkou, plátkem citrónu a brusinkami. Snad jediná příloha, která je k tomuto jídlu vhodná je domácí knedlík, nejlépe karlovarský.
Knedlíky: Starší housky nakrájíme na kostičky lehce opečeme na rozpuštěném másle. Z vajec oddělíme žloutky, vmícháme je do mléka, přidáme mouku, nasekanou petrželku, osolíme, přidáme špetku muškátového květu a necháme asi 10 minut odležet. Poté přidáme do těstíčka opečené kostičky housky, promícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Vytvarujeme mokrýma rukama šišku, kterou zabalíme do potravinové folie, na koncích ji zavážeme a vložíme do vařící vody. Vaříme asi 30 minut – podle velikosti knedlíku.