Srnčí na šlehačce s karlovarským knedlíkem

Recepty, Jiné maso

Suroviny

Suroviny:
3/4 kg srnčí kýty
5 dkg uzeného špeku
2 mrkve
1/2 celeru
1 petržel
2 cibule
10 dkg másla
ocet
1-2 lžíce hladké mouky
mléko
2 dl smetany na vaření
celý pepř
nové koření
bobkový list
sůl
citron
Knedlíky:
3 starší housky
2 vejce
10 dkg hrubé mouky
2 dl mléka
lžíce másla
1/2 svazečku petrželky
sůl
muškátový květ

Postup přípravy receptu

  1. Špek nakrájíme na větší kousky tvaru klínu“ a prošpikujeme jimi maso. Vložíme ho do hrnce a posypeme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninou a nahrubo nakrájenou cibulí.

  2. Přidáme divoké“koření a zalijeme horkým máslem a dvěma lžícemi octa. Přiklopíme a necháme v chladu 3 dny marinovat.

  3. Po několika dnech přidáme několik plátků másla, osolíme a vše necháme dusit doměkka. Během dušení přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme.

  4. Když je maso měkké, vyndáme ho ze šťávy. Odstraníme celé koření a šťávu se zeleninou rozmixujeme a zahustíme moukou rozmíchanou v mléce.

  5. Povaříme, dochutíme solí, cukrem a citrónem.

  6. Nakonec přidáme šlehačku, rozmícháme, vložíme zpátky maso, které jsme si nakrájeli na plátky a necháme prohřát.

  7. Ozdobíme šlehačkou, plátkem citrónu a brusinkami. Snad jediná příloha, která je k tomuto jídlu vhodná je domácí knedlík, nejlépe karlovarský.

  8. Knedlíky: Starší housky nakrájíme na kostičky lehce opečeme na rozpuštěném másle. Z vajec oddělíme žloutky, vmícháme je do mléka, přidáme mouku, nasekanou petrželku, osolíme, přidáme špetku muškátového květu a necháme asi 10 minut odležet. Poté přidáme do těstíčka opečené kostičky housky, promícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Vytvarujeme mokrýma rukama šišku, kterou zabalíme do potravinové folie, na koncích ji zavážeme a vložíme do vařící vody. Vaříme asi 30 minut – podle velikosti knedlíku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!