Srnčí guláš ze Žitného ostrova
Recepty, Jiné masoSuroviny
- Všechny suroviny je potřeba navážit přesně!
- 900 g srnčího předního masa bez kosti
- 75 g sádla
- 160 g očištěné nakrájené cibule
- 15 g mleté kvalitní papriky
- 1 feferonka - dle chuti
- 1 menší zelená paprika slovenského typu, celá i se stopkou
- 500 ml vody
- 80 g domácího rajčatového protlaku
- mletý černý pepř (půlka balení-7 g)
- majoránka (půlka balení-7 g)
- 8 statečných stroužků česneku
- sůl
Postup Srnčí guláš ze Žitného ostrova
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na větší kostky vážící asi 25 g. Na sádle opražíme nadrobno nakrájené cibule dozlatova, přidáme červenou papriku, dobře rozmícháme, zastříkneme trochou vody, přidáme protlak a chvilku, asi 3 minuty, vaříme.
Přidáme maso, promícháme, mírně osolíme a když je maso obalené směsí, přidáme vodu nebo srnčí vývar, jen tolik, aby bylo maso ponořené. Vaříme hodinu a půl skoro doměkka a před dokončením přidáme protlačený česnek, černý pepř, feferonku a celou papriku. Vaříme asi 20 minut, než paprika změkne. Hlídáme, aby se maso nezačalo rozpadávat. Nakonec přidáme majoránku a dosolíme dle své chuti. Vypneme a 5-6 hodin čekáme, až se to proleží. Čerstvý je také jedlý, ale koření vejde do masa, až po 5-6 hodinách.
Dobře prohřejeme a podáváme s čerstvým chlebem, nebo kynutým knedlíkem. Dozdobíme natí z čerstvé cibulky nakrájené velice najemno.