Pečený srnčí hřbet
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 kg srnčího hřbetu
- panenský olivový olej podle potřeby
- 6 lžic citronové šťávy
- 6 jalovčinek
- 2 hřebíčky
- 2 lžíce sekané petrželky
- sůl a pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- po 1/4 l červeného vína a zvěřinového vývaru
- šalotka
- mrkev
- 100 ml zakysané smetany
Postup Pečený srnčí hřbet
Postup přípravy receptu
-
Připravíme nádobu - např. plastovou krabičku s víkem - jen nepatrně větší, než je maso. V hmoždíři rozdrtíme jalovčinky a hřebíček, dáme spolu s citronovou šťávou do oleje a našleháme. Srnčí hřbet odblaníme, naložíme do olejové marinády. Necháme marinovat a křehnout nejméně 12 hodin i déle (klidně i dva dny). Abychom nemuseli použít velké množství oleje, otáčíme maso několikrát během marinování.
Z kostí a ořezu uvaříme zvěřinový vývar. Naložené maso pak z nádobky vyjmeme, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Opečeme ho v pekáči na oleji s máslem, vložíme do trouby, podléváme vínem a pečeme zakryté (poklice, alobal) do změknutí masa. Doba pečení je různá, podle stáří zvěře. Během pečení častěji přeléváme výpekem a maso i otáčíme.
Mezitím v kastrolu na plotně na trošce oleje osmahneme šalotku, na ní podusíme mrkev, podléváme vývarem a dusíme cca 20 minut. Rozmixujeme a pro hladkou omáčku ještě propasírujeme mrkev do vypečené šťávy, vmícháme smetanu a dochutíme. Maso vykostíme a naporcujeme. Podáváme s knedlíkem, nebo třeba s moučnými či krupicovými, nebo odpalovanými noky.