Obalovaný květák pečený s bramborami na šlehačce

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 menší květák
500-600 g brambor
300 ml smetany ke šlehání
1 rovná lžička sušeného česneku
1/2 lžičky mleté papriky
sůl
pepř
bylinky
Trojobal:
hladká mouka
vejce
strouhanka
máslo na vytření

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oškrábeme a nakrájíme na cca 1 cm plátky. Květák rozebereme na růžičky. Rozšleháme vejce se špetkou soli. Pekáček vytřeme máslem a uložíme brambory. Posypeme je solí a pepřem, případně bylinkami.

  2. Květák obalíme v mouce, vejcích a strouhance. Hned ukládáme na brambory. Smetanu rozmícháme s česnekem a taky lehce osolíme. Odebereme cca 50 ml smetany a zbytkem polijeme vše v pekáčku.

  3. Pekáček přikryjeme a vložíme do studené trouby, aby se smetana pomalu zahřívala a nesrazila. Troubu zapneme na 200 st. a pečeme cca 45-50 minut. Zelenina by měla už být měkká.

  4. Poté pekáček odkryjeme, troubu zesílíme na 220 st. a pečeme dozlatova. Asi pět minut před koncem potřeme květák zbylou smetanou smíchanou s paprikou a dopečeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!