Knedlíčky z pivního sýra ve vývaru

Recepty, Sýry

Suroviny

Na knedlíčky:
200 g pivního sýra
2 rohlíky
1 polévkovou lžíci mléka
1 menší vejce
10 g hladké mouky (1 polévková lžíce)
1 dl řepkového oleje
lžička nasekané petrželky
sůl
pepř
trochu pálivé papriky (nemusí být)
Na polévku:
1 litr silného vývaru
1 menší mrkev
plátek celeru asi 0,5 cm silný
pažitka na dozdobení polévky

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Vložíme je do vývaru a necháme povařit 15 minut.

  2. Rohlíky nakrájíme na opravdu malé kostičky. Pokapeme je mlékem, přidáme trochu soli a pepře a jedno rozklepnuté vajíčko. Kdo chce, může přidat trochu pálivé papriky. Vše promícháme. Sýr vyndáme z mrazáku a nakrájíme na malé kostičky a přidáme do misky s rohlíky. Přisypeme nasekanou petrželku a mouku. Rukou vše jemně spojíme v těsto.

  3. Navlhčenýma rukama vytvoříme přibližně 16 knedlíčků o průměru 3-4 cm. Na pánvi rozpálíme olej a knedlíčky v něm opečeme do zlatova ze všech stran. Při smažení sýr z knedlíčků nevytéká a na povrchu vytvoří křupavou krustu.

  4. Já jsem tentokrát spojila knedlíčky z pivního sýra se silným vývarem. Vývar s kořenovou zeleninou nalijeme do talířů, přidáme křupavé knedlíčky z pivního sýra a vše posypeme nasekanou pažitkou. Kdo chce, může ještě přidat trochu čerstvě umletého pepře.

  5. Knedlíčky z pivního sýra jsou chuťově velmi výrazné a krásně voní. S vývarem utvoří jedinečnou polévku. Lze je podávat samotné, jako předkrm s nějakým, vámi oblíbením dresinkem. Zkuste si je představit jako lehkou večeři se zeleninovým salátem a sklenkou bílého vína. Rozhodně vás nezklamou.

  6. Kdo nechce polévku, může jednotlivé knedlíčky napíchnout na slámku, společně s olivou nebo cherry rajčetem. Přidejte i pár listů zeleného salátu a podávejte jako předkrm nebo malé občerstvení k vínu. Chutím a fantazii se zde meze nekladou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!