Knedlíčky z pivního sýra ve vývaru
Recepty, SýrySuroviny
- Na knedlíčky:
- 200 g pivního sýra
- 2 rohlíky
- 1 polévkovou lžíci mléka
- 1 menší vejce
- 10 g hladké mouky (1 polévková lžíce)
- 1 dl řepkového oleje
- lžička nasekané petrželky
- sůl
- pepř
- trochu pálivé papriky (nemusí být)
- Na polévku:
- 1 litr silného vývaru
- 1 menší mrkev
- plátek celeru asi 0,5 cm silný
- pažitka na dozdobení polévky
Postup Knedlíčky z pivního sýra ve vývaru
Postup přípravy receptu
-
Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Vložíme je do vývaru a necháme povařit 15 minut.
Rohlíky nakrájíme na opravdu malé kostičky. Pokapeme je mlékem, přidáme trochu soli a pepře a jedno rozklepnuté vajíčko. Kdo chce, může přidat trochu pálivé papriky. Vše promícháme. Sýr vyndáme z mrazáku a nakrájíme na malé kostičky a přidáme do misky s rohlíky. Přisypeme nasekanou petrželku a mouku. Rukou vše jemně spojíme v těsto.
Navlhčenýma rukama vytvoříme přibližně 16 knedlíčků o průměru 3-4 cm. Na pánvi rozpálíme olej a knedlíčky v něm opečeme do zlatova ze všech stran. Při smažení sýr z knedlíčků nevytéká a na povrchu vytvoří křupavou krustu.
Já jsem tentokrát spojila knedlíčky z pivního sýra se silným vývarem. Vývar s kořenovou zeleninou nalijeme do talířů, přidáme křupavé knedlíčky z pivního sýra a vše posypeme nasekanou pažitkou. Kdo chce, může ještě přidat trochu čerstvě umletého pepře.
Knedlíčky z pivního sýra jsou chuťově velmi výrazné a krásně voní. S vývarem utvoří jedinečnou polévku. Lze je podávat samotné, jako předkrm s nějakým, vámi oblíbením dresinkem. Zkuste si je představit jako lehkou večeři se zeleninovým salátem a sklenkou bílého vína. Rozhodně vás nezklamou.
Kdo nechce polévku, může jednotlivé knedlíčky napíchnout na slámku, společně s olivou nebo cherry rajčetem. Přidejte i pár listů zeleného salátu a podávejte jako předkrm nebo malé občerstvení k vínu. Chutím a fantazii se zde meze nekladou.