Hovězí polévka s knedlíčky sýrovoslaninovými

Recepty, Polévky

Suroviny

1 maso na polévku s morkovou kostí
1 kořenová petržel
2 mrkve
10 cm pórku + kousek od konce vcelku
3-4 listy kapusty nebo 7 ks růžičkové kapusty (nakrájené na osminky)
kousek celeru
kousek květáku nebo brokolice
1-2 stroužky česneku
3 mladé snítky libečku
1 hrst petrželky
svazeček pažitky
1 kostka hovězího bujónu pro zvýraznění
10 kuliček pepře
1 kulička nového koření
2 vejce
3 hrsti 3 druhů lepších sýrů (já měla Istrijský sýr, Alpenkönig a Grana Padano - Lidl) nebo jen Gouda nebo čedar a pod. nastrouhat na malých slzách
2 lžíce celozrnné žitné mouky
1-2 lžíce polohrubé mouky
5 dkg oravské (anglické, farmářské) slaniny nadrobno
namísto soli Aromat, Vegeta a pod.
kousek másla

Postup přípravy receptu

  1. Maso s morkovou kostí dáme vařit. Po chvíli přidáme 1/2 petržele, snítku libečku, rozkrojenou mrkev, pokud máte košťál od květáku či brokolice, zadní zelený díl pórku, polovinu celeru, z připravených kapustových listů vyřízneme tvrdý střed (tlustou žilku), kterou přidáme do hrnce, překrojené stroužky česneku a v sítku na koření koření. Ostatní připravená zelenina přijde až do masozeleninového vývaru, předem osmahnutá (orestovaná) viz další postup.

  2. Z libečku otrháme lístky a všechny tři bylinky nasekáme nadrobno. Promícháme. Zatímco se vše vaří, připravíme ostatní. Do misky rozklepneme vejce, přidáme nastrouhané sýry, mouku, slaninu, přisolíme Aromatem a vmícháme polovinu nasekaných bylinek. Vytvoříme pevnou hmotu, ze které tvoříme malé knedlíčky, pokládáme zatím na tác.

  3. Očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kostky, kapustu na proužky, dát stranou. Pokud je už vařený morek, vyndáme ho, nasekáme a dáme na pánev s malým kouskem másla. Na něm lehce osmahneme nakrájenou zeleninu, mimo kapusty.

  4. Z polévky vyndáme všechno na velký talíř a do vařícího vývaru dáme osmahlou zeleninu a kapustu, jakmile začne vřít, přidáme knedlíčky a velmi zlehka zamícháme nebo počkáme, až nastane var a pak promícháme. Po 5-8 minutách vypneme. Po chvilce vmícháme druhou polovinu bylinek. Můžeme přidat kousek másla pro zjemnění.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!