Fenyklová omáčka s houbovými knedlíčky a hovězím masem

Recepty, Omáčky

Suroviny

3 porce uvařeného hovězího masa
2 fenyklové bulvy
50 g másla přepuštěného, nebo s1 lžičkou oleje
1 cibule
1 stroužek česneku
1 brambora
300 ml vývaru
200 ml smetany ke šlehání
sůl
čerstvě mletý pepř
2 lžíce mandlí, nasucho opražené
Na knedlíčky:
4 rohlíky den staré
hrstička hub (v nouzi sušené předem namočené)
3 vejce
100 ml mléka
sůl
pepř
2 lžíce nasekaných bylinek
1 lžíce másla
2-3 hrsti strouhanky, dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Fenykl, cibuli, bramboru a česnek očistíme. Z fenyklu odstraníme tvrdé výhony a střed a bulvy nakrájíme najemno, stejně nakrájíme i cibuli a bramboru. V hrnci nebo hluboké pánvi rozpustíme máslo a fenykl i cibuli orestujeme. Podlijeme asi 100 ml vody, přidáme bramboru a necháme dusit. Po částech přiléváme vývar a dusíme do změknutí. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a rozmixujeme. Přivedeme znovu k varu, zalijeme smetanou, dle chuti dosolíme a odstavíme.

  2. Zároveň připravíme knedlíčky. Povaříme a scedíme drobně nakrájené houby. Lze použít mražené, předem povařené. Do misky nakrájíme na kostičky rohlíky, zvlhčíme je mlékem s rozšlehanými žloutky, přidáme mírně sůl, pepř, bylinky (petrželka, pažitka), houby a prohněteme. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh a lehce přimícháme ke směsi v misce. Podle potřeby zahustíme po částech strouhankou tak, aby šly dělat kuličky (12 kuliček o průměru 4,5- 5 cm). Ty vkládáme do vroucí, osolené vody a vaříme 8-10 minut.

  3. Knedlíčky podáváme spolu s plátky masa s omáčkou posypanou mandlemi. Chutná je i verze bez masa.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!