Fenyklová omáčka s houbovými knedlíčky a hovězím masem
Recepty, OmáčkySuroviny
- 3 porce uvařeného hovězího masa
- 2 fenyklové bulvy
- 50 g másla přepuštěného, nebo s1 lžičkou oleje
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 brambora
- 300 ml vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce mandlí, nasucho opražené
- Na knedlíčky:
- 4 rohlíky den staré
- hrstička hub (v nouzi sušené předem namočené)
- 3 vejce
- 100 ml mléka
- sůl
- pepř
- 2 lžíce nasekaných bylinek
- 1 lžíce másla
- 2-3 hrsti strouhanky, dle potřeby
Postup Fenyklová omáčka s houbovými knedlíčky a hovězím masem
Postup přípravy receptu
-
Fenykl, cibuli, bramboru a česnek očistíme. Z fenyklu odstraníme tvrdé výhony a střed a bulvy nakrájíme najemno, stejně nakrájíme i cibuli a bramboru. V hrnci nebo hluboké pánvi rozpustíme máslo a fenykl i cibuli orestujeme. Podlijeme asi 100 ml vody, přidáme bramboru a necháme dusit. Po částech přiléváme vývar a dusíme do změknutí. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a rozmixujeme. Přivedeme znovu k varu, zalijeme smetanou, dle chuti dosolíme a odstavíme.
Zároveň připravíme knedlíčky. Povaříme a scedíme drobně nakrájené houby. Lze použít mražené, předem povařené. Do misky nakrájíme na kostičky rohlíky, zvlhčíme je mlékem s rozšlehanými žloutky, přidáme mírně sůl, pepř, bylinky (petrželka, pažitka), houby a prohněteme. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh a lehce přimícháme ke směsi v misce. Podle potřeby zahustíme po částech strouhankou tak, aby šly dělat kuličky (12 kuliček o průměru 4,5- 5 cm). Ty vkládáme do vroucí, osolené vody a vaříme 8-10 minut.
Knedlíčky podáváme spolu s plátky masa s omáčkou posypanou mandlemi. Chutná je i verze bez masa.