Karbanátky se zelím
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 500 g mletého masa z plece (nebo mix)
- 250 g kysaného zelí (okapané)
- 1 větší cibule
- cca 1 lžička drceného kmínu, dle chuti
- pepř mletý, dle chuti
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- chilli dle chuti, nemusí být
- cca 1 plnější lžička majoránky, dle chuti
- sádlo
Postup Karbanátky se zelím
Postup přípravy receptu
-
Na troše sádla si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme drcený kmín, necháme rozvonět, nasypeme na menší kousky pokrájené zelí a za častého míchání zvolna krátce smažíme. Pak dochutíme paprikou, chilli, pepřem a majoránkou.
K mletému masu přisypeme částečně zchladlou zelnou směs a vše společně řádně promícháme. Dle chuti dosolíme. Nepřidáváme žádné vejce, ani strouhanku či mouku. Není to třeba a vynikne tak plná chuť masa a zelí.
Z mleté směsi tvoříme karbanátky, zhruba o velikosti dlaně, které smažíme v pánvi s rozpáleným sádlem z obou stran dozlatova. Ty pak přendáme na plech (nevymazáváme) a v rozpálené troubě je ještě krátce dopečeme. Pokud nebudeme dělat karbanátky příliš vysoké a nebudeme je příliš zprudka smažit, můžeme krok s dopékáním v troubě klidně vynechat.
Podáváme s bramborovou přílohou dle chuti nebo čerstvým chlebem, hořčicí...