Vepřové kostky v jemné zeleninové omáčce

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

600 g vepřového masa
1 velká cibule
2-3 mrkve
1 petrželový kořen
100 g celeru
125 ml 33% sladké smetany
1000 ml domácího kuřecího vývaru
1 PL plnotučné hořčice
1 bobkový list
5 kuliček celého nového koření
4 kuličky jalovce
10 kuliček celého pepře
šťáva z 1/2 citronu
1 PL krystalového cukru
30 g uzené slaniny
olej

Postup přípravy receptu

  1. Mäso pokrájame na kocky, koreňovú zeleninu a cibuľu pokrájame tiež na kocky. V hrnci rozpálime olej, orestujeme na ňom mäsové kocky do hneda a vyberieme.

  2. Na výpeku z mäsa orestujeme slaninu, pokrájanú na kocky, cibuľu a zeleninu, kým sa rozvonia a mrkva pustí farbu, do odparenia tekutiny.

  3. Vrátime mäso, posolíme len mierne (vývar je dosť slaný), pridáme koreniny a podlejeme vývarom. Prikryté dusíme do zmäknutia mäsa, za podlievania vývarom.

  4. Mäkké mäso vyberieme na tanier, bobkový list vyhodíme a obsah hrnca spolu aj s koreninami rozmixujeme do hladka.

  5. Pridáme horčicu, premiešame, ochutíme cukrom citronovou šťavou, sladkou smotanou, pridáme mäso a necháme prehriať.

  6. Podávame horúce s knedľou, dusenou ryžou, varenými zemiakmi. Nezahusťujeme ničím, omáčku dostatočne zahustí rozmixovaná zelenina, výsledná chuť je jemne sladkokyselá a ľahko korenená.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!