Vepřové kostky v jemné zeleninové omáčce
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g vepřového masa
- 1 velká cibule
- 2-3 mrkve
- 1 petrželový kořen
- 100 g celeru
- 125 ml 33% sladké smetany
- 1000 ml domácího kuřecího vývaru
- 1 PL plnotučné hořčice
- 1 bobkový list
- 5 kuliček celého nového koření
- 4 kuličky jalovce
- 10 kuliček celého pepře
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 PL krystalového cukru
- 30 g uzené slaniny
- olej
Postup Vepřové kostky v jemné zeleninové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Mäso pokrájame na kocky, koreňovú zeleninu a cibuľu pokrájame tiež na kocky. V hrnci rozpálime olej, orestujeme na ňom mäsové kocky do hneda a vyberieme.
Na výpeku z mäsa orestujeme slaninu, pokrájanú na kocky, cibuľu a zeleninu, kým sa rozvonia a mrkva pustí farbu, do odparenia tekutiny.
Vrátime mäso, posolíme len mierne (vývar je dosť slaný), pridáme koreniny a podlejeme vývarom. Prikryté dusíme do zmäknutia mäsa, za podlievania vývarom.
Mäkké mäso vyberieme na tanier, bobkový list vyhodíme a obsah hrnca spolu aj s koreninami rozmixujeme do hladka.
Pridáme horčicu, premiešame, ochutíme cukrom citronovou šťavou, sladkou smotanou, pridáme mäso a necháme prehriať.
Podávame horúce s knedľou, dusenou ryžou, varenými zemiakmi. Nezahusťujeme ničím, omáčku dostatočne zahustí rozmixovaná zelenina, výsledná chuť je jemne sladkokyselá a ľahko korenená.