Hovězí roláda podle babči
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 800 g zadního hovězího masa na roládu
- sůl a pepř
- několik plátků slaniny
- 1 cibule
- máslo nebo jiný tuk na pekáč
- Náplň:
- 200-300 g mletého vepřového masa (ale může být i míchané)
- 1 vajíčko
- lžíce mleté sladké papriky (milovníci ostřejších jídel si přidají i pálivou podle chuti)
- 2 lžičky klobásového koření
- 1 stroužek česneku (i více)
- případně sůl podle potřeby
- mohou být i kostičky uzené nebo anglické slaniny
- půlka housky nebo 1 rohlík (namočený ve vodě či smetaně)
Postup Hovězí roláda podle babči
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme náplň: smícháme mleté maso, vajíčko, sladkou papriku, klobásové koření, utřený stroužek česneku (i víc, podle chuti, dala jsem 3 české), osolíme a vše spojíme. V případě potřeby zahustíme trochou mouky nebo strouhanky. Kdo má rád, přidá i nadrobno nakrájený dobře vyuzený špek nebo angl. slaninu, případně trochu prorostlé uzené maso, udělá to v náplni pěknou mozaiku. Také není špatné umlít s masem i jednu klobásu výrazné chuti.
Roláda s touto náplní má vypadat jako velká klobása či šiška salámu“, kde hovězí maso zastupuje povrch – slupku klobásy (nebo salámu). Dobře chutná, když se do náplně přidá půlka housky namočená ve vývaru nebo v mléce či smetaně, chuť náplně se tak zjemní.
Hovězí plát dobře naklepeme, osolíme a opepříme. Poklademe ho proužky jemně krájené slaniny, aby maso nebylo suché. Pak prostředkem plátu navršíme připravenou mletou směs a plát masa kolem toho zabalíme tak, aby tvořil salámovou nebo klobásovou slupku. Rolku ovážeme kuchyňským provázkem.
Na pekáči na kousku másla nebo sádla osmahneme cibuli do zlatova, přidáme a opečeme roládu ze všech stran, podlijeme vodou (nebo vývarem) a pečeme v troubě za stálého polévání a podlévání doměkka při nižší teplotě a pod poklicí (alobalem), aby se hovězí maso nevysušilo. Já to dělám tak, že troubu zapnu na 200º C asi na 10 minut, aby se obsah pekáče rychleji prohřál, pak teplotu snížím na 150º C a za občasného polévání výpekem a otáčení rolády peču do změknutí. Šťávu odvaříme, výpek zasypeme lžící mouky, zasmahneme a podlijeme vodou nebo vývarem (stačí z kostí) a provaříme. Pokud je třeba, tak dochutíme.
Pokud náplň nespotřebujeme do rolky, uděláme z ní menší koule nebo válečky a v půlce pečení přidáme do pekáče k roládě.
Podáváme s rýží, bramborem nebo i s knedlíkem, hodí se i br. knedlík se špenátem, prostě každý si dá to, co má rád. Zbude-li jídlo i na druhý den, můžeme chuť omáčky obměnit přidáním např. stroužku prolisovaného česneku, nebo 1–2 nakládanými a na kostičky pokrájenými okurčičkami nebo také můžeme přidat do šťávy trochu smetany apod., podle chuti a fantazie.