Kuřecí srdíčka ve smetanovo-petrželkové omáčce

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

250 g kuřecích srdíček
Omáčka:
2 vrchovaté PL másla
2 PL hladké mouky
cca 300 ml plnotučného mléka
cca 200 ml vývaru ze srdíček
sůl dle chuti
hladkolistá petrželka
Knedlíčky:
30 dkg strouhanky
5 dkg másla
1 žloutek
sníh z jednoho bílku
trochu mléka
hladkolistá petrželka
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme omytá a očištěná kuřecí srdíčka doměkka. Vývar uchováme, ještě ho budeme potřebovat.

  2. Připravíme klasický světlý bešamel - máslo, mouka, nenechat zhnědnout, zalijeme mlékem a zcezeným kuřecím vývarem - množství je jen hrubý odhad, každá mouka se chová jinak, ale mělo by být poměr mléko/vývar trochu ve prospěch mléka (začínám mlékem a střídám to), vaříme do zhoustnutí - hustější omáčka. Lze přidat i trochu smetany, ale není to podle mne nutné. Osolíme, přidáme hrst najemno nasekané petrželky. Necháme prolnout chutě a vložíme uvařená kuřecí srdíčka - z estetických důvodů překrájená napůl. Můžeme dochutit špetkou květu nebo mým oblíbeným strouhnutím citronové kúry.

  3. Jako přílohu můžeme použít své oblíbené vyzkoušené noky či knedlíčky, nebo vaříme dle receptu. Strouhanku zvlhčíme mlékem, přidáme změklé máslo, žloutek, osolíme, přidáme najemno nasekanou petrželku, vmícháme tuhý sníh - ještě před přidáním posoudíme konzistenci ev. doladíme, budeme kutálet knedlíčky. Zbytek vývaru ze srdíček přivedeme k varu a vložíme knedlíčky velikosti cca vlašského ořechu - jakmile vyplavou, jsou hotové.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!