Kynutý ostružinový koláč s tvarohem - na plech
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- špetka soli
- 40 g krupicového cukru
- 140 - 150 ml mléka
- 2 žloutky
- 100 g másla nebo jiného tuku
- 20 g čerstvého droždí
- Náplň:
- 250 g měkkého tvarohu v kostce
- 1 vejce
- 80 g krupicového cukru - dle potřeby
- 1 vanilkový cukr
- trochu citronové kůry
- zhruba 300 g ostružin
- Drobenka:
- 100 g polohrubé mouky
- 80 g krupicového cukru
- 70 g másla
Postup Kynutý ostružinový koláč s tvarohem - na plech
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme kynuté těsto, nejlépe v domácí pekárně. Nejprve do nádoby pekárny dáme vlažné mléko, žloutky, rozpuštěný ale vlahý tuk, prosátou mouku se špetkou soli, cukr a nakonec rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto. Kdo nemá domácí pekárnu, zadělá těsto klasickým způsobem.
Náplň připravíme tak, že společně prošleháme tvaroh, vejce, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru. Drobenku připravíme tak, že smícháme mouku s cukrem, přidáme na menší kousky nakrájené máslo a vše promneme. Ostružiny opláchneme a necháme důkladně okapat.
Vykynuté těsto přendáme na mírně pomoučený vál a vyválíme ho na obdélníkový plát, silný cca 1 cm. Přendáme na hluboký plech o rozměrech cca 40 x 30 cm, který jsme vyložili papírem na pečení. Těsto necháme pod utěrkou trochu vykynout. Tvarohovou náplň vložíme do cukrářského sáčku a na těsto uděláme šikmé pruhy. Mezi pruhy rozložíme ostružiny. Pokud jsou kyselejší, mohly by se před rozložením trochu pocukrovat. Nakonec posypeme drobenkou.
Připravený koláč vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Pekla jsem na horkovzduch při cca 155°C - 160°C asi 35 minut. Upečený koláč necháme vychladnout a trochu posypeme moučkovým cukrem, smíchaným s cukrem vanilkovým.