Dýňová buchta s jablky a karamelem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 g oloupané dýně (použila jsem hokkaido)
- 120 g třtinového cukru muscovado
- 2 vejce
- 150 g zakysané smetany
- 100 ml mléka
- 120 g celozrnné mouky (použila jsem pšeničnou)
- 120 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
- 1 vrchovatá lžíce kakaa (karobového prášku)
- 2 lžíce oleje
- 2 menší jablka
- 2 lžíce krystalového cukru (+ 1 lžíce vody – karamel)
- 2 lžíce nasekaných ořechů
Postup Dýňová buchta s jablky a karamelem
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Plech vyložíme pečicím papírem.
Do mísy nastrouháme dýni, přidáme cukr, vejce, zakysanou smetanu, mléko, karob, obě mouky a prášek do pečiva.
Důkladně promícháme a nalijeme na plech. Urovnáme, aby bylo těsto rovnoměrně rozprostřené a dáme péct.
Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Asi po 10 minutách, kdy se povrch těsta zatáhne, vyndáme buchtu z trouby a rychle na ni rozložíme plátky jablek vedle sebe, pečeme dalších cca 25 minut.
V polovině druhé fáze pečení přepneme troubu na horní ohřev. Když jsou jablka opečená a buchta se po vpíchnutí špejlí nelepí, vyndáme ji z trouby.
Do kastrůlku vložím krupicový cukr, lžíci vody a vaříme, dokud nezačne karamel zlátnout.
Poté odstavíme a necháme chvíli odležet, asi minutu, než se karamel ustálí“ a nebude bublat.
Poté buchtu posypeme rovnoměrně ořechy a pocákáme karamelem.