Dýňová roláda s tvarohovým krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

150 g krupicového cukru
150 g dýňového pyré
100 g hladké mouky
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička dýňového koření
1 lžička jedlé sody
4 celá vejce
špetka soli
Krém:
250 g tučného tvarohu ve vaničce
100 g 15% zakysané smetany
3 lžíce moučkového cukru
1 lžičku vanilkového extraktu
- od oka jsem přidala ještě nasekanou čokoládu
Dýňové pyré:
Troubu jsem předehřála na 180 °C. Dýni jsem napříč přepůlila, vydlabala semínka a obě půlky položila rozříznutou částí na plech s pečicím papírem. Dýně bude upečená, jakmile půjde propíchnou vidlicí. Trvá to asi hodinu. Dýni po upečení nechte vychladnout.
Když dýně vychladla tak, abych ji udržela v ruce, vydlabala jsem dužinu, dala ji do robotu a rozmixovala dohladka. Připravila jsem si mísu s cedníkem a do něj vložila pyré. Vychladlé pyré s mísou jsem dala do lednice a nechala přes noc odkapat. Dejte pozor, cedník se nesmí dotýkat dna. Druhý den jsem odkapané pyré přendala do skleničky a zavíčkovala. V ledničce vám vydrží 2 dny, v mrazáku až 2 měsíce.
Dýňové koření:
nejprve jsem umlela:
2 lžičky nového koření
2 lžičky hřebíčku
----------------------------
3 lžíce mleté skořice
2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
2 lžičky mletého zázvoru
Směs koření jsem promíchala, uložila do sklenice a zavíčkovala.

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy od robota dejte vejce, cukr a vše vyšlehejte do pěny. Zatímco se vejce s cukrem šlehají, připravte sypkou směs. Do misky nasypte mouku, dýňové koření, jedlou sodu, špetku soli a vše promíchejte.

  2. Vraťte se k robotu a do pěny přilijte lžičku vanilkového extraktu, přidejte dýňové pyré a vše nechte důkladně prošlehat. Do hmoty přisypte sypkou směs. Můžete dál pokračovat v robotu nebo ji vmíchejte ručně.

  3. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a rozetřete ho. V tuhle chvíli mám menší plech, ale nakonec jsem použila větší o velikosti 42x36cm. Plech vložte do trouby předehřáté na 175°C a těsto pečte 15 minut. Upečení zkuste na špejli. Po upečení stáhněte roládu z plechu a zarolujte ji.

  4. Zabalenou roládu nechte vychladnout i několik hodin a mezitím připravte krém. Do mísy dejte tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkový extrakt, moučkový cukr a od oka jsem přidala ještě nasekanou čokoládu. Všechny suroviny na krém důkladně promíchejte.

  5. Vychladlou roládu opatrně rozbalte, naneste na ni krém a rozetřete ho. Následně roládu zabalte, opatrně sundejte pečicí papír, roládu přeneste na tác a uložte ji do lednice. Před servírování můžete roládu posypat moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!