Dýňová polévka s kokosovým mlékem a rohlíkovými chipsy
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 střední dýně hokaido
- 2 šalotky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce zelené kari pasty
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- thajská bazalka (mám z mrazáku, není nutná)
- Na ozdobu:
- čerstvá bazalka
- opražená dýňová semínka
- Rohlíkové chipsy:
- 3 rohlíky den staré
- lžíce majonézy
- prolisovaný stroužek česneku
Postup Dýňová polévka s kokosovým mlékem a rohlíkovými chipsy
Postup přípravy receptu
-
Dýni hokaido nemusíme loupat, jen omyjeme a osušíme, pokud bychom použili máslovou, oloupeme, rozpůlíme a vyndáme semeník. Očištěnou dýni nakrájíme na kostky. V hrnci na olivovém oleji zesklovatíme nasekanou cibuli, přidáme zázvor, kari pastu a když se rozvoní, dáme do hrnce dýni a přilijeme vývar. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme doměkka. Zapneme troubu na 190 °C.
Zatím nasucho na pánvi opražíme semínka dýně a uděláme chipsy. Nakrájíme rohlíky na tenká kolečka, která na jedné straně velmi lehce potřeme majonézou (Hellmanns), smíchanou s česnekem. Klademe suchou stranou dolů na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby a upečeme dorůžova. Hlídáme, je to za pár minut. Vyndáme z trouby a sesypeme na talíř (aby se spodek nepřipálil).
Změklou dýni v polévce rozmixujeme dohladka, přidáme kokosové mléko, sůl a thajskou bazalku a jen prohřejeme. Polévku podáváme sypanou semínky a ozdobenou čerstvou bazalkou, chipsy dáme na mističku a každý si je postupně přidává, aby se nerozmáčely.