Staročeské vdolky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 350 g polohrubé mouky
- 350 g hladké mouky
- 350 g ve slupce vařených oloupaných brambor ze včerejška
- 1 vejce
- 42 g droždí (= 1 kostka)
- 250 ml mléka
- 125 g cukru
- 30 g másla
- špetka soli
- citronová kůra
- K podávání:
- Povidla - nejlépe domácí,
- tvrdý tvaroh - nejlepší je Olešnický.
- Jablka s karamelem:
- jablka
- citronová šťáva
- čerstvá meduňka
- cukr krupice
- rum nebo mandlový likér
- trošku vody
- Zakysaná smetana
- meduňka
Postup Staročeské vdolky
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme trochou odvážené mouky. Necháme vzejít kvásek, pak k němu přidáme nastrouhané brambory, rozehřáté vlahé máslo, citronovou kůru, vejce a sůl a pomocí zbytku mouky vypracujeme tužší těsto (během kynutí trochu zřídne, proto je potřeba, aby bylo tužší hned od začátku).
Necháme v teple vykynout, lžící ukrajujeme kousky těsta, v rukou zakulatíme na bochánek a pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Nepotíráme, počkáme, až opět vykynou a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C do světle červena.
Vlažné potřeme povidly a posypeme tvarohem.
Karamelová jablka: Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou.
Cukr rozpustíme na pánvi a umícháme světlý karamel.
Zalijeme rumem nebo likérem a troškou vody, přidáme jablka a rozdusíme. Do hotových zchladlých vmícháme nasekanou meduňku.
Podáváme s vdolky a kysanou smetanou.