Kanec se šípkovou omáčkou
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 750 g kančí kýty (je možné použít i jiné maso)
- 1 cibule
- 2 mrkve (nebo 1 větší)
- 1 petržel
- 1 citron
- 1 lžíce šípkového džemu
- sůl
- pepř
- olej
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- hřebíček (do sítka)
- cca 750 ml vody
- na zahuštění:
- cca 50 g perníku na strouhání
- světlá máslová jíška
- na dochucení:
- šťáva z 1/2 citronu
- šípkový džem (cca 300 g)
- koření na divočinu
- perníkové koření
- sůl
- cukr
Postup Kanec se šípkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Kýtu nasolíme, opepříme a necháme zatáhnout. Maso vyjmeme a na zbylém oleji osmahneme cibuli a zeleninu (nezáleží na tvaru - nakonec se omáčka bude mixovat). Až chytí barvu, přidáme plátky z celého oloupaného citrónu, marmeládu, lžičku cukru a trochu soli.
Opět osmahneme.
Poté vrátíme do hrnce maso a zalijeme vodou. Přidáme koření - nejlépe v čajítku nebo plátýnku, abychom pak nemuseli honit kuličky v omáčce;-)
Vaříme nejlépe v tlakovém hrnci cca 40 min., dokud není maso měkké. Jakmile je maso hotové, vyjmeme ho a uchováme v teple. Omáčku rozmixujeme, vrátíme na plotnu, přivedeme k varu a zahustíme perníkem a jíškou.
Na závěr dochutíme džemem, citronem, perníkovým a divokým kořením. Výsledná chuť by měla být sladko-kyselá. Podáváme nejlépe s kynutým knedlíkem, který krásně vsákne omáčku.