Cuketovo - rebarborový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 70 dkg polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 Hera
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce citrónové š´távy
- 4 lžíce mléka
- Náplň:
- 2 hrsti strouhaného perníku
- 2 lžíce povidel
- 2 hrsti strouhané cukety
- cukr na posypání cukety zhruba 2 lžíce na jeden zapékací talíř
- skořice
- rebarbora
Postup Cuketovo - rebarborový koláč
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na těsto smícháme dohromady - vznikne těsto, kterým vyložíme koláčovou formu, nebo pečící talíř. Těsto vytvarujeme k okraji a kousek si necháme na závěrečné,, okrajové kolečko.
Na těsto namažeme povidla - slabou vrstvu - poté povidla posypeme strouhaným perníkem - perník slouží jako odsávací vrstva pod cuketu
Na perník nastrouháme na hrubo cuketu, kterou posypeme krystalovým cukrem a skořicí.
Rebarboru oloupeme a škrabkou nakrájíme na tenké plátky, které pak skládáme na povrch koláče. Komu se nechce skládat, může rebarboru nakrájet na kostky a poházet ji na povrchu koláče.
Zbytkem těsta zpevníme okraj koláče - přimáčkneme vidličkou - udělá to ozdobný efekt. A můžeme péct - 180 stupńů - 40 - 45 minut
Komu se bude zdát rebarbora na povrchu kyselá, může ve finále koláč posypat moučkovým cukrem.