Kuře pečené na placato s marinádou, na cibuli, cuketě a s cuketovo-hořčičnou omáčkou
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 kuře
- 2 cibule
- 1 menší cuketa
- 1 lžíce oleje
- 5 stonků čerstvého tymiánu
- máslo na dva prsty
- sůl
- bílý pepř
- 1,5 lžičky hrubozrnné hořčice
- 4 větvičky zelené petrželky
- Marináda:
- 3 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíce červené papriky
- 2 lžíce javorového sirupu
- ½ lžičky sušeného česneku
- 4 lžíce oleje
Postup Kuře pečené na placato s marinádou, na cibuli, cuketě a s cuketovo-hořčičnou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Kuře umyjeme, osušíme a nožem rozřízneme těsně podél páteřní kosti. Otevřeme, otočíme a dlaní zploštíme do placky. Cibuli nakrájíme na půlkolečka. Škrabkou na brambory z cukety nakrájíme pár tenkých plátků a zbytek nožem na hranolky.
Připravíme marinádu: Všechny ingredience dohromady smícháme a necháme chvíli stát, aby se chutě dobře spojily.
Na dno pekáče dáme olej, poklademe cibulí, kousky másla a položíme osolené a opepřené kuře.
Na takto připravené kuře naneseme marinádu, poklademe tymiánem, obložíme plátky cukety, podlijeme 1/2 dl vody, přikryjeme alobalem a dáme péct na 200°C cca 15-20 minut. Potom stáhneme teplotu na 100°C a pečeme cca 1,5 hodiny.
Asi v půlce pečení přidáme zbytek cukety, znovu naneseme marinádu a pečeme dál, až je kuře měkké. Posledních 15 minut pečeme již odkryté na barvu. Hotové kuře vyndáme a uložíme zatím do tepla.
Výpek z kuřete (pokud je výpeku příliš, část odebereme) s cibulí a cuketou rozmixujeme, přidáme hořčici a část nasekané petrželky. Ochutnáme a je-li potřeba, dochutíme solí a pepřem.
Servírujeme s omáčkou posypanou zbytkem petrželky a jako přílohu použijeme jakoukoliv úpravu brambor, či rýži.