Čínské marinované ledvinky - 腌制 - yānzhì marinated
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 6 vepřových ledvinek
- víno shao xing
- marináda:
- 3 lžíce světlé sójové omáčky
- 2 lžíce vína shao xing
- 2 lžičky čili oleje
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžička cukru
- špetka wei-su
- (sůl)
- houby Jidášovo ucho
- K podávání:
- ledový salát
- čili olej
- marinovaná čili paprička z oleje
Postup Čínské marinované ledvinky - 腌制 - yānzhì marinated
Postup přípravy receptu
-
Ledvinky pečlivě očistěte, vykrájejte močovody, tuk, případně odblaňte a nakrájejte na velikosti sousta. Propláchněte několikrát ve studené vodě. Zalijte vínem shao xing tak, aby byly ponořené a nechte marinovat v chladu do druhého dne.
Smíchejte suroviny na marinádu. Wei-su (glutaman) můžete nahradit lžící sójové omáčky a solí.
Houby zalijte vařící vodou a nechte nabobtnat. Odstraňte tvrdé části a nakrájejte na velikost ledvinek.
Ledvinky sceďte, víno, ve kterém se máčely, vylejte, omyjte a povařte ve vroucí vodě asi 20 min. Vyjměte a nechte zchladnout. Přidejte houby. Zalijte připravenou zálivkou, opět tak, aby byly ledvinky zcela ponořené. Množství marinády třeba i zdvojnásobte. Nechte marinovat v chladu do druhého dne.
Salát natrhejte na kousky a naaranžujte na talíř. Ledvinky vyndejte z chladu a nechte dojít na pokojovou teplotu. Část marinády - asi 4 lžíce - a několik hub zahřejte a přelijte jí salát, aby zavadl. Salát pokapejte čili olejem, posypte nadrobno nakrájenou papričkou, případně osolte.