Žitný kváskový chleba z remosky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

20 g pravidelně občerstvovaného žitného kvásku
250 g (ml) vody
100 g žitné celozrnné mouky jemné
230 g žitné chlebové mouky
chlebové koření (nebo kmín)
50 g strouhaných vařených brambor
1-1,5 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme kvásek a 100 g vody s celozrnnou žitnou moukou a zakryté necháme v teple 10-12 hodin kvasit.

  2. Do hotového rozkvasu vmícháme zbytek surovin, chvíli necháme odpočinout a těsto urovnáme do vymaštěné formy (měla jsem kulatou nerez krabičku). Necháme 2-2,5 hod nakynout a upečeme v remosce – asi 40 minut. Pak z formy vyklopíme, vrátíme do remosky a ještě aspoň 10 minut dopékáme. Krájíme po 24 hodinách od upečení.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!