Domácí hrnkový pšenično-žitný chléb
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 2 plné hrnky pšeničné hladké mouky
- 1 plný hrnek žitné mouky
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička kmínu
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce oleje
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- špetka cukru
- 1 hrnek vlažné vody
Postup Domácí hrnkový pšenično-žitný chléb
Postup přípravy receptu
-
Sypké suroviny smícháme, uděláme důlek a vlijeme vodu, rozmělníme do ní droždí a trošku cukru a necháme vzejít kvásek. Pak vmícháme vejce a olej. Vypracujeme těsto a dáme na hodinu do tepla vykynout.
Rozehřejeme troubu na 250 st. a nahřejeme v ní zapékací mísu i s víkem. Těsto dáme na pečicí papír, který lehce posypeme moukou, vložíme ho do nahřáté mísy a potřeme slanou vodou. Přiklopíme a dáme do trouby na 25 minut péct.
Po 25 minutách odklopíme víko, teplotu snížíme na 200 st. a pečeme odkryté ještě asi 5 minut kvůli kůrce. Pak vyndáme, lehce potřeme slanou vodou a necháme vychladnout.